Ahmed Kalfan Gailani néven azonosították a pakisztáni hatóságok az al-Kaida terrorhálózat letartóztatott vezetőjét, akinek fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűzött az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). A hírt Mahdum Szajed Fejszál Hajat pakisztáni belügyminiszter jelentette be a CNN amerikai hírtelevíziónak csütörtökön adott nyilatkozatában.

Gailanit egyes források szerint múlt vasárnap, más híradások szerint viszont kedden fogták el a kelet-pakisztáni Dudzsarát városában, több mint egy tucat másik személlyel - köztük a feleségével - együtt, miután a pakisztáni biztonsági erők rajtaütöttek egy, szélsőségesek rejtekhelyének tartott házon.

Szajed Fejszál Hajat nyilatkozatában utalt arra, hogy az egyelőre pakisztáni őrizetben tartott férfit az ügyben indított vizsgálat lezárása után kiadhatják az amerikai hatóságoknak.

Gailani az FBI által legkeresettebb huszonkét terroristát felsoroló lista nyolcadik helyén szerepel. Az 1974-es születésű tanzániai férfit azzal gyanúsítják, hogy részt vett az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége elleni 1998-as merényletben. Az előbbi robbantásban több mint kétszáz ember, ez utóbbiban pedig 11 személy vesztette életét.

Pakisztán, amely Washington kulcsfontosságú szövetségese a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények után indított nemzetközi terrorizmusellenes hadjáratban, az al-Kaida több száz feltételezett tagját tartóztatta már le. A terrorhálózat több vezetőjét kiadták az Egyesült Államoknak.