Amerika arab polgárainak kétharmada fél, és egynegyedüket bántalmazták már nemzetisége és vallása miatt 2001. szeptember 11. óta - állítja egy több ezer amerikai arab bevonásával készült felmérés. Ugyanakkor az amerikai összlakosság közel fele támogatja, hogy arab nemzetiségű honfitársait a hatóságok vonják szigorúbb ellenőrzés alá. A terrorfenyegetés elkerülése érdekében az amerikai arabok is lemondanának polgári szabadságjogaik egy részéről.

Amerika arab polgárainak kétharmada fél attól, hogy attrocitás érheti nemzetisége vagy faji hovatartozása miatt - állítja egy felmérés. Az 1500 megkérdezett arab amerikai egynegyede azt állította, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta őt, vagy családtagjait bántalmazták azért, mert arab.

Az amerikai arabok továbbra sem rejtőzködnek otthonaikban. Igyekszenek normális életet élni, de azt állítják, ez a WTC elleni terrortámadások és az azóta kitört háborúk miatt egyre nehezebb számukra. Sokkal sebezhetőbbnek érzik magukat, és úgy vélik, hogy honfitársaik jó rész nem tartja tiszteletben a vallásukat - írja a BBC News.

Korábbi felmérések szerint az amerikai összlakosság 49 százaléka támogatná, hogy arab és moszlim honfitársait a hatóságok szigorú ellenőrzésnek és megfigyelésnek vessék alá. Az amerikai arabok azt állítják, érzik a hatását ennek a társadalmi tendenciának.

Az amerikaiak 40 százaléka támogatná, hogy az arabokat és a moszlimokat bizonyíték nélkül fogva tarthassák ügyészségi vizsgálatra. A meglepő az, hogy honfitársaikhoz hasonlóan az arab amerikaiak is lemondanának szabadságjogaik egy részéről, ha ezzel csökken a terrorfenyegetettség.