Felgyorsítja az Irak újjáépítéséhez nyújtott segélyeinek folyósítását az Egyesült Államok - ígérte meg pénteken Bagdadban Colin Powell amerikai külügyminiszter, de konkrét számadatokat nem említett. A társaságában lévő Braham Száleh iraki miniszterelnök-helyettes közös sajtóértekezletükön azonban elmondta: Washington az idén még várhatóan 9 milliárd dollárt utal át az újjáépítési munkákra.

"Az Egyesült Államoknak eltökélt szándéka felülkerekedni azokon a nehézségeken, amelyekkel Iraknak szembe kell néznie a következő hetekben. Powell úgy vélekedett, hogy az eddiginél nagyobb lendületű építőmunka erősíti majd az átmeneti iraki kormány társadalmi támogatottságát" - nyilatkozta Colin Powell amerikai külügyminiszter, aki péntek reggel váratlanul Bagdadba érkezett.  Még Powell Bagdadban tett ígérete előtt George Bush amerikai elnök hivatalosan is feloldotta az Irak ellen 14 évvel ezelőtt bevezetett amerikai rendszabályok túlnyomó többségét, mert ezekre az intézkedésekre Szaddám Husszein elnyomó rendszerének bukása és "más fejlemények" miatt már nincs szükség.

Legkevesebb 13 iraki életét vesztette és 13 további megsebesült péntekre virradóra Fallúdzsában amerikai katonák és helyi fegyveresek közötti heves összecsapásokban, több sebesült állapota súlyos. A hét órán át tartó összecsapásokban házak és gyárépületek semmisültek meg a város keleti részén.

Ismét megtorlással fenyegette meg a Bush politikáját támogató európai országokat pénteken egy iszlámista csoport, amely saját állítása szerint kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal. Az egyik iszlámista internetes portálon az Abu Hafsz al-Maszri Brigádok vérontással fenyegetőzött mindaddig, amíg vannak olyan országok, amelyek a hitetlenség ormának, Amerikának a bűvkörében forognak".

Már felvette a kapcsolatot az iraki túsztartókkal, és hivatalos küldöttet is meneszt Irakba a kivégzéssel fenyegetett indiai túszok kuvaiti munkaadója - közölte pénteken a kuvaiti cég. Rana Abu Zajneh, a Kuwait and Gulf Link Transport szállítmányozási vállalat szóvivője elmondta, hogy már van közvetítőjük a helyszínen, aki felvette a kapcsolatot a szélsőségesekkel, így pénteken a túszszedők - korábbi fenyegetésük ellenére - nem végeznek ki senkit.