A Daily Mirror brit napilap szerint Szaddám Huszein szélütést kapott, és állapota romlik. Ezért elképzelhető, hogy meg sem éli pere kezdetét. A cikk megjelenése után ügyvédei hiába kérték az amerikaikat, hogy találkozhassanak a volt iraki elnökkel. Ezért levélben kérték az iraki legfelsőbb bíróság vezetőjétől is, hogy saját orvosukkal vizsgáltathassák meg Szaddámot.

A védőügyvédek bebocsátást kértek a börtönbe Szaddám Huszeinhez egy független orvos számára azután, hogy a Daily Mirror című brit lap szerdán azt állította: a volt iraki vezető szélütést kapott. Az irakban állomásozó amerikai erők határozottan tagadták a hírt. Az amerikai hadsereg szóvivője kijelentette: "Szaddámnak nem volt szélütése, és nem halt meg."

Mohammed Rashdan, Szaddám ügyvédje szerint az ellentétes híresztelések és a bizonytalanság szükségessé teszik, hogy a védők orvosa is megvizsgálhassa Szaddámot a börtönben. A húsztagú ügyvédcsapatot eddig be sem engedték az ismeretlen helyen őrzött fogolyhoz, sőt még Irak területére sem. A védőügyvéd világossá tette, hogy csapata kifogásolja az eljárást, valamint visszautasít minden, kliensére irányuló téves állítást.

Bakhtiar Amin, az iraki kormány emberi jogi minisztere elmondta, hogy Szaddámnak prosztatafertőzése volt, máskülönben jó egészségnek örvend. Hozzátette, hogy a fogoly visszautasította a biopsziás vizsgálatot, amellyel kizárhatnák a rák esélyét. Az elvégzett röntgen- és vérvizsgálatok nem mutattak ki rákot, de szakértők szerint a biopszia elvégzése is ajánlatos lenne.

A Vöröskeresztet eddig legalább kétszer engedték be a fogolyhoz. A független szerv szóvivője is megerősítette, hogy nem tapasztaltak visszaesést a fogoly állapotában. Szaddám diétázott, ezért lefogyott - közölte. Idejét egyébként a Korán olvasásával, versírással és kertészkedéssel tölti.