Egyre keményebb, katonásabb hangnemben beszél a védelmi kérdésekről John Kerry demokrata elnökjelölt: Bush terrorellenes hadjáratát kritizálta, de kijelentette, hogy ha kell, ő is megindítja a csapást. A hangnemváltás valószínűleg annak köszönhető, hogy bár Kerry és Bush az utóbbi időben fej-fej mellett haladtak a közvélemény-kutatások szerint az elnökségért folytatott küzdelemben, néhány hete a republikánusoknak azt hangoztatták Kerryről, hogy határozatlan és kétszínű.

Katonás hangnemre váltott John Kerry demokrata elnökjelölt. A csütörtökön hivatalosan is elnökjelöltté választott massachusettsi szenátor az utóbbi napokban elsősorban védelmi témákról tartott beszédeket. Szakemberek szerint a demokrata konvenciónak köszönhető négy napos országos figyelmet kihasználva Kerry egy, az eddiginél keményebb, erősebb imázst szeretne elterjeszteni magáról.

Erre szolgált az, hogy Kerry, úton a bostoni demokrata konvencióra látogatást tett a virginiai Norfolk haditengerészeti támaszponton - amely a világ legnagyobb ilyen jellegű bázisa - és a USS Wisconsin hadihajón mondott beszédet. A beszédben természetesen a védelmi kérdéseket járta körül és Kerry kijelentette, hogy mindenki hálával tartozik a hadseregnek. A katonai környezetben elmondott beszédek eddig Bush elnök specialitásai közé tartoztak - emlékezetes a pilótaruhában egy anyahajó legénységétől körülvett szereplése az iraki hadműveletek végeztével.

A demokraták a védelmi kérdések előtérbe helyezésével - és Kerry "keményebb" szerepeltetésével - meg akarják törni azt a képet, amelyet Bushék terjesztettek el az elnökjelöltről, hogy Kerry határozatlan, védelmi kérdésekben csak kritizálni képes és nem rendelkezik markáns elképzeléssel. Az amerikaiak többsége a mai napig úgy érzi, hogy Bush elnök sokkal inkább képes biztonságot teremteni Amerika számára - írja a The Guardian.

A demokrata konvención elmondott beszédével Kerry határozottságot és eltökéltséget próbált sugározni a védelmi kérdéseket illetően. "Sohasem habozok majd erőt alkalmazni, ha szükség van rá. Bármilyen támadást gyors és pontos csapással válaszolunk meg." - jelentette ki Kerry.

Fotó: EPA
A háborús hős vonalat erősítik

Az elnökjelölt és kampánystábja mindvégig nagy hangsúlyt fektetett Kerry vietnami háborús hős képére. Kerry vietnami háborús múltja ütőkártya a demokraták kezében, többször Bush elnök orra alá dörgölték már, hogy amíg Kerry egy őrnaszád parancsnokaként több kitüntetést szerzett Vietnamban, addig az elnök a nemzeti gárda vasárnapi pilótájaként vészelte át a háborút Alabamában.

Bushék viszont azzal vágnak vissza, hogy Vietnamból hazatérve Kerry a háborúellenes veteránokhoz csatlakozott, és mozgalmuk vezetője lett. A republikánusok szerint Kerry igencsak gyengén vizsgázott hazafiságból, amikor eldobva háborús kitüntetéseit, kirohanást intézett a kormány Vietnam-politikája ellen.

Ugyanakkor a republikánusok szerint Kerry saját bajtársait is elárulta: csak politikai ugródeszkaként használta a veteránokat, és amikor kínossá vált a háborúellenes veteránok baloldali hippitársasága, egyszerűen otthagyta őket.

A republikánus állításokat cáfolandó a konvención a  Kerry  életét bemutató kampányfilmben elsősorban  háborús hős mítoszt igyekezett elmélyíteni. Kerryt Max Cleland volt georgiai szenátor konferálta fel, aki a vietnami háborúban elvesztette mindkét lábát és az egyik kezét. Cleland az egyik legismertebb képviselője a Vietnamot megjárt amerikaiaknak.

Forrás: [origo]
Bush elnök stílusában

Ezt követően Kerry vietnami járőrhajója legénységével jelent meg a színpadon, és tisztelgéssel köszöntötte a demokrata küldötteket. "Megvédtem ezt az országot fiatalemberként. Elnökként is meg fogom védeni." - jelentette ki Kerry. Az elnökjelölt ígéretet tett arra, hogy meválasztása után "okosabban és hatékonyabban" vívják majd a terrorellenes háborút. A New York Times szerint beszédében az elnökjelölt tizenhétszer használta az erő kifejezést.

A demokrata konvenció nyilvánossága sorsfordítónak tűnik Kerry számára - írja a BBC News. A közvélemény-kutatások szerint a demokrata elnökjelölt az élre tört a szoros népszerűségi versenyben. Amíg a nagygyűlés előtt Geroge Bush elnök vezetett 48-46 arányban, a konvenció négy napja után demokrata elnökjelölt vette át a vezetést 48-43 százalékos arányban a biztos szavazók között. Kerry pénteken kezdte meg országos elnökjelölti kampánykörútját.