Öt ember életét vesztette, kilencen megsebesültek pénteken az üzbegisztáni Taskentben az izraeli és az amerikai nagykövetség, valamint az üzbég államügyészség ellen elkövetett öngyilkos merényletekben. Az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma elnevezésű szervezet egy, az interneten közzétett közleményben magára vállalta a merényletet.

Öt ember életét vesztette, kilencen megsebesültek pénteken az üzbegisztáni Taskentben az izraeli és az amerikai nagykövetség, valamint az üzbég államügyészség ellen elkövetett öngyilkos merényletekben. Sem izraeli, sem amerikai nagykövetségi alkalmazottak nincsenek az áldozatok között - közölte az üzbég belügyminisztérium. A közlemény szerint a három öngyilkos merénylőn kívül a nagykövetségek üzbég őrei közül halt meg kettő. A főügyészség épületénél történt robbanásban öt személy sebesült meg.

Taskenti kórházi források - a hivatalos bejelentéstől eltérően - 5-nél több halálos áldozatról számoltak be. A központi kórházban azt mondták újságíróknak, hogy két holttestet szállítottak be hozzájuk az izraeli nagykövetségtől, hármat az amerikaitól és "továbbiakat az egyiptomitól", amely az amerikai külképviselettel szemben fekszik.

Egy iszlámista internetes oldalon megjelent pénteken egy közlemény, amelyet állítólag Üzbegisztán Iszlám Mozgalma tett közzé. Ebben a szervezet bejelenti, hogy ő szervezte meg a három öngyilkos merényletet. Más forrásból eddig nem erősítették meg a közlemény hitelességét. Taskentben szolgáló nyugati diplomaták szerint nem valószínű, hogy valamilyen regionális muzulmán csoport lenne a szervező, sokkal valószínűbb, hogy nemzetközi terrorhálózat állhat a terrorakciók sorozata mögött. Erre vall egyebek között a célpontok, az amerikai és az izraeli nagykövetség kiválasztása is. 

Ezen a héten kezdődött meg az üzbég fővárosban tizenöt feltételezett terrorista pere. A vádlottak a vád szerint a háttérből segítették tavasszal azt a nagyszabású taskenti, illetve Taskent környéki terrortámadást, amely 47 ember halálát okozta. Diplomaták szerint ezzel a perrel is összefügghet a pénteki merényletsorozat. Erre a perre utalt egyébként az Üzbegisztán Iszlám Mozgalmának tulajdonított internetes közlemény is. A közlemény szerint a szervezethez tartozó "fiatal muzulmánok egy csoportja hajtotta végre a mártírakciót az amerikai és az izraeli nagykövetség ellen, valamint a főügyészség ellen, amely néhány nappal ezelőtt megindította a bírósági eljárást csoportbeli testvéreink ellen". 

Az önszántukból halálba menő merénylők helyi idő szerint délután 4 órakor hozták működésbe a testükre erősített pokolgépet. Az egyik merénylő maradványai közt megtalálták személyi okmányait is, kilétét azonban nem hozták nyilvánosságra. Egy névtelenséget kérő izraeli biztonsági illetékes újságíróknak elmondta: a támadó a lehető legjobban megközelítette az izraeli diplomáciai képviselet bejáratát, majd felrobbantotta magát. Az izraeli nagykövetség közleményben erősítette meg, hogy izraeli állampolgárnak nem esett baja a támadás következtében. Az izraeli külügyminisztérium Taskentbe küldi a történtek  kivizsgálására és további biztonsági intézkedések lehetőségének felmérésére biztonsági részlegének főnökét. 

Iszlam Karimov üzbég elnök megszakította krími nyaralását, és vezetésével különleges kormánybizottság alakult a terrortámadás körülményeinek kivizsgálására. Hivatalosan bejelentették, hogy a történtek nyomán megerősítik a taskenti külképviseletek és más fontos objektumok védelmét.