Pokolgépes merényletet kíséreltek meg pénteken Saukat Aziz pakisztáni kijelölt miniszterelnök ellen. A robbanásban hat ember meghalt, és negyvenöten megsebesültek - közölte a rendőrség és más illetékesek.

A kormányfői poszton a múlt hónapban lemondott Mir Zafarullah Hán Dzsamálit követő Aziznak nem esett bántódása a feltehetően iszlám szélsőségesek által elkövetett támadásban. A robbantás a kijelölt kormányfő autókonvoját érte, amint áthaladt egy településen a fővárostól 55 kilométerre délnyugatra - mondták el rendőrségi források. Egy magántelevízió értesülései szerint öngyilkos merényletet követtek el a politikus ellen.

A merényletkísérlet napján jelentették be a pakisztáni hatóságok, hogy letartóztatták az al-Kaida terrorszervezet egyik kiemelten fontos figuráját, akit az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda a leginkább keresett személyek között tart nyilván. Csaudri Sudzsaat Huszain ügyvivő miniszterelnök szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a két esemény között összefüggés lenne.

A pakisztáni kormány az előző nap közölte, hogy tárgyalásokat folytat katonai egységek más iszlám országokkal közösen történő Irakba küldéséről.