A WTO genfi ülésén hosszas alkudozás után a gazdag államok engedményt tettek a szegényeknek: 2007-től csökkentik a mezőgazdasági export-támogatásokat. A szegény országok szerint a nyugati farmereknek járó magas támogatások miatt lehetetlen, hogy kilábaljanak a nyomorból.

A WTO (Kereskedelmi Világszervezet) hétvégi ülése egy nappal hosszabbra nyúlt a meghirdetettnél, mert péntekig nem sikerült megállapodniuk a tagországoknak a mezőgazdasági támogatások csökkentésében. Szombaton késő estig folyt a vita, melynek végén a gazdagok engedtek a szegényeknek. Bár a szervezet elnöke szerint történelmi megállapodás született, mindkét oldalon vannak elégedetlenek, és a konkrét számokról csak később döntenek.

A 147 országot tömörítő WTO a világpiac szabályozására jött létre, és Oroszországon kívül az összes jelentős gazdasággal rendelkező ország a tagja. A szervezet 2001-ben, Dohában kezdett tárgyalni a legszegényebb országokat sújtó nyugati támogatások leépítéséről. Az utóbbi években rendszeresen antiglobalista tüntetők zavarják meg az üléseket, hogy felhívják a figyelmet a világpiac működésének igazságtalanságaira. A szegény államok pedig régóta követelik, hogy ne segítsék a gazdag országok állami pénzekkel saját termelőiket, mert így esélyük sem lesz a felzárkózásra.

A mostani ülésen az USA, az EU tagállamai és Japán is elfogadta a gazdagok nevében, hogy csökkentsék az export-támogatásokat. A hazai termelők ugyanis ezekben az országokban komoly állami támogatást kapnak, így a szegény, iparral nem rendelkező országok képtelenek felvenni a versenyt, és nem tudnak piachoz jutni.

Eldöntötték a tagországok, hogy (várhatóan 2007-től) csökkentik bizonyos termékek után az export-támogatásokat. Hogy milyen termékekről és mennyi pénzről van szó, az még nem dőlt el. Franciaország, ahol a legmagasabb támogatást kapják Európában a mezőgazdasági termelők, máris jelezte, hogy komoly csökkentésre nem hajlandó. A WTO azt várja a megállapodástól, hogy 2015-ig 520 milliárd dollárnyival több áru juthat ki a szegény országokból, számolt be a BBC.