Vatikánban kiadtak egy püspököknek szóló körlevelet, mely a nők szerepével foglalkozik. A szöveg elítéli a feminizmust, és felhívják a figyelmet, hogy a nőknek elsősorban anyáknak kell lenniük, a karrier csak a második lehet. A szöveg elítéli a leszbikusokat is.

Pénteken jelentette meg a Vatikán azt a körlevelet, mely a római katolikus egyház püspökeinek szól, és a nők helyzetével foglalkozik. A 37 oldalas levelet Joseph Ratzinger bíboros vezetésével a hittani kongregáció fogalmazta meg. A szöveg szerint szembe kell szállni azokkal a törekvésekkel, melyek "a nemek közötti különbségeket" igyekeznek kisebbíteni.

A levél arra bíztatja  a nőket, hogy úgy emelkedjenek fel a társadalmi ranglétrán, hogy közben ne érje csorba az anyai hivatásukat. Arra kérik a világ kormányait, hogy teremtsék meg annak feltételeit, hogy a család és a hivatás összeegyeztethető legyen a nők számára. Az egyház szerint a nőknek elsősorban családi szerepüknek kell eleget tenniük.

Kitér a levél a nők egyházi szerepére is: női papok továbbra sem lehetnek, és vezető tisztséget sem tölthetnek be az egyházban. Korábban több országból is volt igény arra, hogy nőket szenteljenek pappá, de a Vatikán kiközösítette a felszentelt nőket.

A szöveg külön kitér az amerikai feminizmus ostorozására, elutasítva azt a tant, hogy a nemek között csak kulturális identitásbeli különbség van. A leszbikusokat és a transzszexuálisokat is elítéli a levél, mert a szerzők szerint az egyének nem választhatják meg nemi hovatartozásukat, mert a biológiai nemet nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A körlevél eddig Németországban keltett komolyabb feltűnést: a német katolikus egyház üdvözölte a szöveget. Az ellenzéki liberális párt (FDP) és a kormányzó Zöld Párt viszont élesen támadták azt. A zöldek szociálpolitikai szóvivője így fogalmazott: "a római egyház alighanem leragadt a középkor és az újkor között - holott az inkvizíció és a boszorkányégetés ideje már régen elmúlt".