Hét végén ismét magyar fiatalokat vert meg egy szerb banda Szabadkán: egy helyi étteremben tartott zártkörű magyar születésnapi ünnepségre egy 20-30 fős szerb banda tört rá, és sörösüvegekkel bántalmazta a szórakozó fiatalokat. Temerinben pedig ismeretlen tettesek benzines palackokkal felgyújtottak egy magyar tulajdonban lévő üzlethelyiséget.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke hétfőn nehezményezte, hogy még nem jöttek létre a Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök által július közepén megígért szakbizottságok a vajdasági magyarellenes atrocitások körülményeinek kivizsgálására.

A VMSZ elnöke annak kapcsán beszélt erről hétfői szabadkai sajtótájékoztatóján, hogy a hét végén ismét magyar fiatalokat vert meg egy szerb banda Szabadkán, Temerinben pedig ismeretlen tettesek benzines palackokkal felgyújtottak egy magyar tulajdonban lévő üzlethelyiséget.

Kasza József, aki hétfőn Kucsera Géza szabadkai polgármester társaságában felkereste a város rendőrfőnökét, a találkozó után kijelentette: kedvező jeleket, jóindulatot lát arra, hogy az esetet felderítsék. Széles körű nyomozás folyik, nincsenek még pontos adatok - tájékoztatta az MTI-t hétfőn telefonon Kabók Erika, az újvidéki Magyar Szó szabadkai szerkesztője.

Elmondta: a VMSZ elnöke felszólította a lakosságot, hogy nem szabad félni, nem szabad elhallgatni ezeket az ügyeket, nyilvánosságra kell hozni azokat. Kasza hangoztatta: az igazságszolgáltatási szervektől elvárja, hogy az esetek súlyosságának megfelelően járjanak el. A VMSZ nem kívánja felfújni ezeket a dolgokat, de minden elcsattant pofonra reagálni kell. "Nem tűrjük, hogy megalázzanak bennünket, nem tűrjük, hogy kisebbségi jogtiprást gyakoroljanak" - hangoztatta a VMSZ elnöke.

Az újabb magyarellenes atrocitásokról a Magyar Szó számolt be hétfői számában. Véres születésnap Szabadkán című cikke szerint egy helyi étteremben tartott zártkörű magyar születésnapi ünnepségre egy 20-30 fős szerb banda tört rá, és sörösüvegekkel bántalmazta a szórakozó fiatalokat.

"Akkor kezdődtek a gondok, amikor a hívatlan vendégek azt kérték, ne magyar zenét hallgassanak, hanem szerb zenét. A mi gyerekeink mondták, ez magyar születésnap, és itt magyar zene szól. A fiaim úgy mondták, kötekedni kezdtek, és emiatt kitessékelték őket" - idézte az újság az édesanyát, aki fiának a születésnapját ünnepelték.

A kitoloncoltak éjfél előtt néhány perccel visszatértek. "A gyerekeink fején törték szét a sörös üvegeket... A fiúk elmondása szerint amikor a 30 fős csoport megérkezett, és bejutottak a terembe, törni kezdték az üvegeket, a számítógépbe beleöntötték az italt és rongálni kezdték a hangszórókat... 4-5 gyereket szállítottak kórházba, egyikük arca a felismerhetetlenségig összerugdosva... A szülők és a gyerekek is ismerik a támadókat. Olyan bandáról van szó, amely a környékbeliek szerint rettegésben tartja a Zorka környékét" - idézte fel az anya a történteket.

A Magyar Szó emlékeztetett arra, hogy két hete Szabadka ugyanezen városrészében magyar fiatalok igyekeztek haza, és megtámadták őket. Az öt magyar fiút megverték, a szülők azonban féltek, így nem tettek feljelentést, pedig az egyik bántalmazott kórházba is került. Ezt megelőzően a városban két magyar fiatalembert támadtak meg csak azért, mert magyarul beszéltek.

A temerini gyújtogatásról is a Magyar Szó számolt be Tűz Temerinben című cikkében. "A magyar üzletben szombaton hajnalban keletkezett tüzet a tűzoltóknak sikerült megfékezniük. Senki sem sérült meg, de mintegy 150 ezer dinár anyagi kár keletkezett" - idézte a lap a rendőrség szűkszavú közleményét.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) helyi szervezete által az esetről kiadott közlemény megállapította: a helyi közösség tanácselnöke olyan információkat kapott a helyszínen, hogy benzines palackokkal gyújtották fel az üzlethelyiséget. A boltból nem tűnt el semmi, tehát szinte teljesen kizárható a rablás szándéka. A VMDP értetlenségének adott hangot amiatt, hogy az illetékesek által kiadott közlemény homályban hagy egy lényeges mozzanatot: a szándékos gyújtogatásra utaló jeleket.