A "valószínű" al-Kaida-támadás ellenére berendelték dolgozni hétfőn a vezető amerikai pénzintézetek dolgozóit. Az amerikai hírszerzés néhány hete jutott olyan információk birtokába, hogy az al-Kaida terrorszervezet újabb nagyszabású csapásra készül az Egyesült Államok ellen, amikor Pakisztánban elfogták a terrorszervezet egyik tagját. A terrorista vallomása szerint az al-Kaida New York üzleti központja ellen készült csapásra. Az amerikai honi védelem az elnökválasztásig hátra lévő három hónapra narancs, azaz a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget.

Hétfőn annak ellenére berendelték a vezető New York-i pénzintézetek alkalmazottaikat, hogy az amerikai védelmi tárca terrorriadót fújt. A hírszerzés a hét végén értesült arról, hogy az al-Kaida terrorszervezet a 2001. szeptember 11-eihez hasonló, nagyszabású merényletekre készül New Yorkban vagy Washingtonban. A terroristák célpontlistáján ott van a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank székháza is. Az érintett épületek alkalmazottait és látogatóit a hatóságok éberségre szólították fel.

Tom Ridge, a honi védelem minisztere rövid televíziós beszédben jelentette be, hogy a minisztérium ötfokozatú skáláján narancs-szintűre, azaz a második legmagasabb fokozatúra emelték a terrorkészültség szintjét New York és Washington veszélyeztetett kerületeiben. A támadások lehetséges célpontjairól listát közöltek, ezen szerepelnek a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank létesítményei, valamint a Citigroup épülete, illetve a Prudential Building New Jerseyben. Ridge szerint a terroristák autóba vagy teherautóba rejtett nagy mennyiségű robbanószerrel támadnak majd.

Arról, hogy mikor várhatók a támadások, Ridge nem közölt részleteket, de azt elmondta, hogy a terrorriadó egészen a novemberi elnökválasztásig tart majd. "Ez nem a szokásos fecsegés. Több forrásból kaptunk részletes információt" - jelentette ki a miniszter.

New York polgármestere, Michael Bloomberg néhány órával Ridge beszéde után arra kérte a New York-iakat, hogy próbálják meg a normális kerékvágásban folytatni életüket és mindenki menjen dolgozni. Bloomberg kijelentette, hogy a hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket - írja a BBC News.

New Yorkban a nyárra amúgy is megszigorították a biztonsági intézkedéseket. Raymond Kelly, a város rendőrfőnöke közölte, hogy az alagutaknál és a hidaknál átvizsgálják az autókat, az utcákon pedig az egyenruhások mellett civil ruhás rendőrök is járőröznek. A közelgő elnökválasztás miatt is fokozódik a készültség. Különösen veszélyes időszaknak számít a republikánusok augusztusi, New York-i konvenciója, amelyen Bush elnök is részt vesz.

A New York Times szerint a július 13-án, egy pakisztáni rajtaütésen elfogott Muhammad Naím Núr Hán, az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezethez tartozó pakisztáni számítástechnikai mérnök volt az, akitől a várható támadásokról szóló információk származnak. Hán volt a szerzője az al-Kaida által használt egyik kódrendszernek. A férfi elfogása nyomán kiderült, hogy a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen elkövetett támadásokat végrehajtó terroristák részletesen tanulmányozták a megcélzott New York-i és washingtoni épületeket.