Eddig közel 200 ezer orosz állampolgár nem vette át új, a sarló-kalapácsos okmányt váltó személyi igazolványát - írja a Népszabadság. A hívőknek az azonosítók között felfedezni vélt Sátánnal és a kereszttel, a bűnözőknek a könnyebb azonosíthatósággal van bajuk.

Sok orosz hívő azért nem veszi át most elkészült személyi igazolványát, mert attól tart, hogy abban a Sátán bújik meg - írja a Népszabadság. A hívők szerint az új okmány azonosítói között ott a gonosz 666-os jele. Az Iszlám követőinek pedig az nem tetszik, hogy a személyin lévő orosz címeren ott a kereszt.

"Legfeljebb éhen halunk, ha az Isten is úgy akarja" - mondta az egyik ellenálló a Blagoveszt-Info hírügynökségnek, mikor figyelmeztették, hogy az új okmány nélkül még nyugdíját sem, veheti át. A sarló-kalapácsos személyit felváltó okmány átvételét - amelyen kétfejű sas, kereszt és koronás címer látható - eddig közel 200 ezren tagadták meg eddig vallási okból.

A vallásos emberek mellett a bűnözők is tartanak az új személyitől. Eddig 77 ezer körözött bűnözőt és 6 ezer hamis személyit buktatott le az 1997 óta tartó okmánycsere.