Több dán katona ellen folyik vizsgálat azzal a gyanúval, hogy iraki szolgálatuk alatt részt vettek iraki foglyok megkínzásában - közölte kedden a koppenhágai védelmi minisztérium szóvivője.

Eddig egyetlen dán tisztről beszélt a minisztérium az iraki foglyok bántalmazásával kapcsolatban, de őt sem kínzással, hanem a katonai magatartási szabályok megsértésével vádolta. A dán média jelentései szerint egyebek között a foglyok verése van a szóban forgó tiszt rovásán. Egyes jelentések szerint az ivóvizet is gyakran megvonta a hatalma alá rendelt iraki foglyoktól, és arra kényszerítette őket, hogy kihallgatásokon kínos, fájdalmat okozó testhelyzetekben maradjanak huzamos ideig.

Sören Gade védelmi miniszter hazarendelte az üggyel összefüggésben az Irakban állomásozó dán csapatkontingens parancsnokait. Kijelentette keddi nyilatkozatában: Koppenhága nem fogja eltűrni, hogy katonái megsértsenek nemzetközi emberi jogi egyezményeket. Kijelentette, hogy a parancsnokok mindenképpen hibáztak, ha ilyesmi megtörténhetett az alájuk rendelt csapatoknál.