"Csak szórakozásból készültek a fotók" - mondta Lynndie England, aki ellen az Abu Graib börtönben történt fogolykínzás miatt folyik eljárás Észak-Karolinában. Pénteken kiderül, hogy hadbíróság elé állítják-e a hét hónapos terhes katonanőt.

Ha England mind a 19 ellene felhozott vádpontban bűnösnek bizonyul, akár 38 év börtönt is kaphat. A kihallgatásokat eddig kétszer halasztották el. A most kezdődött kihallgatás első napja rövid volt: Lynndie England az ebédszünet után orvosi kivizsgálásra ment. A hét hónapos terhes katonanőt az észak-karolinai Fort Bragg börtönben őrzik.

Az előzetes kihallgatások legalább péntekig tartanak, melynek során 25 tanút hallgatnak majd ki. A tárgyalás első napja két tanú kihallgatása után véget ért. Az első tanú Paul Arthur különleges ügynök, aki elsőként kérdezte ki a katonanőt azokkal a fotókkal kapcsolatban, amelyek őt és meztelen iraki foglyokat ábrázolnak. Arthur elmondta, hogy England arról beszélt, hogy a fotók "csak szórakozásból készültek".

England azt is elmondta Arthurnak, hogy Charles Graner, a barátja volt az, aki felszólította őt, hogy pózoljon azon a hírhedt fotón, amely egy padlón fekvő meztelen foglyot ábrázol nyakán pórázzal. England korábbi vallomása szerint úgy tudta, hogy a fogoly amerikai katonákat gyilkolt meg.

Arthur elmondta, hogy England szerint a kínzásokra a katonai hírszerzés adott engedélyt. Még folyik az a vizsgálat, amely a katonai hírszerzés szerepét vizsgálja az ügyben - tette hozzá Arthur.

Egyébként az Abu Graib börtön további öt őre vár ítéletre az ügyben. Charles Graner, Lynndie England barátja és gyermekének apja négy másik őrrel együtt vár hadbírósági tárgyalásra. Egy másik őr, Jeremy Sivits májusban bizonyult bűnösnek; őt egy év börtönbüntetésre ítélték, lefokozták, és rossz magaviselet miatt le kellett szerelnie. Sivitset a többi őr ellen terhelő tanúként fogják kihallgatni.