Egy dán századosnő ellen emeltek vádat, mert durván bánt kihallgatás közben egy iraki fogollyal. A 37 éves Annemette Hommel szerint őt bűnbaknak használta fel a tábor vezetősége.

Vádat emeltek Annemette Hommel dán katonanő ellen, mert törvénytelen kihallgatási módszereket alkalmazott egy iraki rabbal szemben. A bászrai Eden fogolytáborban végezett vizsgálatkor derült ki, melyet a dán katonákat érő kínzásos vádak ügyében indítottak. A századosnő a vád szerint július 9-én megtagadta, hogy inni adjon a kihallgatott fogolynak és kényelmetlen, fájdalmas pozitúrába kényszerítette őt.

Hommel tiltakozott a vádak ellen: állítása szerint ő csupán bűnbak ebben az ügyben. Ügyvédjén keresztül azt is üzente, hogy szerinte a vezérkar eldobta őt, és tudatosan állította reflektorfénybe. A bűnbakszerep valójában sok katonára vonatkozik - tette hozzá.

Soeren Gade védelmi miniszter elrendelte a felettesek - három tiszt és a zászlóaljparancsnok, Henrik Flash - azonnali visszahívását, mert helyteleníti, hogy nem vetettek véget a táborban zajlott visszaéléseknek.