A rendszeres alkoholfogyasztás növeli az emlékezőtehetséget, különösen a nőknél - jelentette be a Sunday Telegraph a londoni University College kutatói információira hivatkozva.

Nem ártalmas, egyenesen az emlékezőtehetség javulását idézi elő a rendszeresen fogyasztott alkohol, legalább is erre az eredményre jutottak a University College kutatói. A meglepő következtetés egy hosszú távú vizsgálat eredménye, amely folyamán tízezer brit hivatalnok ivási szokásait vették alapul.

A vizsgált személyeket ivási szokásaikról kérdezték, valamint ezzel egyidőben beszéd, matematikai, és emlékezeti teszteknek vetették alá. A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy azok akik legalább egy pohár bort ittak naponta - különösen a nők - jobban oldották meg feladataikat, mint az antialkoholisták. 

A vizsgálat szerint legjobban azok oldották meg feladataikat, akik naponta fél liter bort, vagy egy liter sört fogyasztottak. A kutatók, akik vizsgálatuk eredményét az American Journal of Epidemiology magazin következő számában publikálják, azzal magyarázzák a meglepő eredményt, hogy az alkohol csökkenti a szívinfarktus veszélyét és növeli az agy vérellátását. Ebből következik az emlékezőtehetség javulása.

Rendszeres alkoholfogyasztás sokkal egészségesebb, mint az olykor-olykor elfogyasztott egy két pohárnyi - idézi a tanulmányt a Sunday Telegraph. Következő kutatási célként a londoni University College kutatói azt próbálják kideríteni miként lehetne mostani tanulmányuk eredményét az idős emberek emlékezőtehetségének javítására fordítani.