Az Egyesült Államokban élő terroristák és az al-Kaida egyik vezetőjének beszélgetését fogták el az amerikai hatóságok - írja a CNN. A Fehér Ház szerint az elfogott információkból meglehetősen riasztó kép rajzolódik ki. A kommunikációban részt vevő elfogott al-Kaida vezető számítógépén több száz olyan épület műszaki adatait és fényképét találták meg, amelyek egy esetleges újabb Amerika-ellenes terrortámadás célpontjai lehetnek. Az adatok egy része egészen friss.

Amerikában lévő terrorista sejtekkel lépett kapcsolatba az al-Kaida egyik vezetője - írja a CNN. Bár az amerikai hatóságok nem kívánták részletezni a kapcsolatfelvétel okát és a számítógépen keresztül lebonyolított beszélgetés témáját, de Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője szerint riasztó kép rajzolódik ki az információkból.

Az amerikai kormányzati forrásokra hivatkozó CNN szerint a terroristák között az elmúlt hónapokban zajló kommunikáció miatt nyomoznak a hatóságok. Pakisztáni hírszerző tisztek úgy nyilatkoztak, nyilvánvaló, hogy legaláb hat, az Egyesült Államokban tartózkodó személy vette fel a kapcsolatot Mohamed Naeem Noor Khannal, az al-Kaida egyik vezetőjével, aki jelenleg pakisztáni letartóztatás alatt áll.

McClellan szerdán azt nyilatkozta: pénteken vált nyilvánvalóvá, hogy Khan felvette a kapcsolatot az Amerikában tartózkodókkal és egy nem részletezett fenyegetésről tárgyaltak. Többet ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni arra hivatkozva, hogy további információk nyilvánosságra hozása veszélyeztetné a nyomozás sikerét. McClellan szerint azonban az együttműködés célja, hogy támadást hajtsanak végre amerikai állampolgárok ellen.

Épp Khan letartóztatása és a birtokában lévő információk megismerése után emelték az amerikai belbiztonsági és védelmi szintet hét elején Washingtonban, New Jersey-ben és New York-ban, állították a CNN-nek nyilatkozó amerikai kormányzati tisztviselők. A számítógép-szakértő Khant azzal gyanúsítják, hogy segítette Oszama bin Laden és az al-Kaida terroristák kommunikációját. A pakisztáni hatóságok szerint ugyanakkor nem lehet biztosan állítani, hogy Khant fogták el, mivel a terrorista vezető több személyazonosságot használt.

A CNN úgy tudja, hogy a terroristák az interneten üzentek egymásnak, elektronikus levelező rendszereket ugyanakkor alig használtak. Török és nigériai internetes oldalakon váltottak üzenetet egymással és - mivel a közölt információk fontosak és különösen érzékeny természetűek voltak - a használt oldalakat csak egyszer tudták elolvasni a címzettek. Az adatok ezután törlődtek.

Amerikai tisztviselők szerint a Khannál lefoglalt számítógépek egy esetleges újabb Amerika-ellenes terrortámadás több száz lehetséges célpontjáról tartalmaztak fotókat, leírásokat és műszaki adatokat. Egyes információk több évesek, míg mások alig pár hónaposak voltak.