Harcok törtek ki brit katonák és Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok fegyveresei között péntek este a dél-iraki Bászrában - közölték szemtanúk.

A város lakói fedezékbe húzódtak, amikor a brit katonák összecsaptak a Mahdi Hadseregének tagjaival Bászra központjában. Gépfegyverek ropogása hallatszott a térségből, amit rakéták vagy aknák hangja kísért.

A brit erők szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a katonák gyalogos járőreit megtámadták a radikális hitszónok bászrai képviseletének közelében. Egyelőre nem világos, hogy vannak-e áldozatok, az őrjárat később visszavonult a térségből.

Az utóbbi két napon több iraki városban megütköztek a síita milicisták a külföldi katonai erőkkel. A legsúlyosabb harcok színhelye Nedzsef volt, ahol az amerikai hadsereg szerint hozzávetőlegesen 300 fegyveres esett el az elmúlt két nap folyamán.

A nedzsefi rendőrség péntek este ellenőrzése alá vonta a város temetőjét, amely a Szadr vezette erők legfőbb erődítményének számított - közölte a helyi rendőrség egyik illetékese. A rendőrtiszt azt mondta, hogy mintegy száz foglyot ejtettek a milicisták közül, a többiek pedig menekülnek a síiták szent városából.

A fellángolt harcok két hónapos tűzszünetnek vetettek véget az amerikai katonák és a Mahdi Hadserege között.