Muzulmán sírokat gyaláztak meg péntekre virradóra a franciaországi Strasbourg katonai temetőjében. A francia belügyminisztérium közleménye szerint 15 muzulmán katona sírkövét mázolták össze ismeretlen tettesek horogkeresztekkel, feliratokkal és firkákkal.

Jacques Chirac francia elnök nyaralását megszakítva ítélte el a vandál tettet. Nyílt levelében arról biztosította az elzászi muzulmán tanács vezetőjét: szilárd elhatározása, hogy harcba szálljon a gyűlölet és a rasszizmus ellen.

Dominique de Villepin francia belügyminiszter ugyancsak a lehető leghatározottabban elítélte a sírgyalázást, és leszögezte: minden eszközt mozgósítanak a tettesek elfogására. A miniszter szolidaritását fejezte ki a Franciaországban élő muzulmán közösséggel és a volt harcosokat tömörítő, érintett bajtársi szövetségekkel.

Az elzászi muzulmán közösség vezetése megvádolta a kormányt, hogy tétlen szemlélője a vallásfelekezetek elleni támadásorozatnak. "Már nem elégíthetnek ki a politikai vezetők elítélő és együttérzésről biztosító nyilatkozatai. Eredményeket akarok" - közölte Abdellah Boussouf, a strasbourgi mecset elöljárója. "A franciaországi muzulmánok általában úgy érzik, mintha másodosztályú állampolgároknak számítanának" - mondta újságíróknak.

A nyugat-európai államok közül Franciaországban él a legnépesebb, 5 milliós iszlám kisebbség és a legnagyobb zsidó közösség.

Összesen 300 zsidó, muzulmán és keresztény sírkövet rongáltak meg az utóbbi néhány hónap leforgása alatt Strasbourg térségében, a barbár cselekedeteket gyakran neonáci firkák kísérték. A múlt héten 34 sírkövet gyaláztak meg a közeli Saverne zsidó temetőjében, többségükre vörös vagy kék horogkeresztet pingáltak.

Fekete horogkereszteket mázoltak 14 síremlékre júniusban a szomszédos Niederhaslach keresztény temetőjében, amelyet egy hónapon belül már másodszor dúltak fel. Franciaországban az utóbbi években megszaporodtak az antiszemita támadások, amit néhányan a közel-keleti válság táplálta, muzulmánok és zsidók közötti feszültségekre vezetnek vissza. A horogkeresztek és az Adolf Hitlert éltető firkák feltűnése óta azonban a rendőrség arra gyanakszik, hogy valószínűleg újfasiszta csoportok állnak a sírgyalázások hátterében.

A szélsőjobboldalnak erős bázisa van Elzászban: a voksok 25 százalékát kapta a márciusi helyhatósági választásokon.