Az ENSZ ultimátuma ellen kérte az Arab Liga segítségét Szudán. A nemzetközi közösség harminc napot adott a kormánynak arra, hogy lefegyverezze a Darfúr tartományban pusztító milicistákat. Ha Szudán nem teljesíti a követeléseket, nemzetközi akció indul, illetve kereskedelmi szankciókat vezetnek be az ország ellen. Az Arab Liga várhatóan megpróbálja elérni az ENSZ-nél, hogy Szudán több időt kapjon a feladatok teljesítésére.

Az Arab Ligához fordult Szudán az ország ellen életbe léptetett ENSZ-ultimátum miatt. Az arab államokat tömörítő szervezet rendkívüli ülést tartott a darfúri válság megoldására. A 22 állam külügyminiszterei Kairóban gyűltek össze, hogy megvitassák a kérdést.

Szudán július 30-án harminsc napos ultimátumot kapott az ENSZ-től. Amennyiben a kormányzat ez alatt az idő alatt nem fegyverzi le a Darfúr tartományban pusztító dzsandzsavíd milicistákat, és nem vonja felelősségre az eddig megközelítőleg 30 000 emberéletet követelő, a földművelő fekete lakosság elleni irtóhadjárat felelőseit, akkor az ország ellen kereskedelmi szankciókat léptetnek életbe.

Kartúm most azt próbálja elérni, hogy az Arab Liga tagállamai gyakoroljanak nyomást a nemzetközi közösségre, hogy enyhítsen a szankciókon. Amr Mussza, a liga főtitkára kijelentette, hogy a szövetség segít Szudánnak elkerülni a szankciókat. Szakértők szerint a liga elsősorban több időt igyekszik majd kérni az ENSZ-től Szudánnak a milicisták lefegyverzésére - írja a BBC News

Az ENSZ emberi jogi szervezete ugyanakkor kételyeinek adott hangot a tanácskozás kapcsán. Peter Takirambudde, a Human Rights Watch afrikai vezetője szerint a szudáni kormány "megpróbálja manipulálni az arab világot, és elrejti azokat a szörnyű bűnöket, amelyeket szudáni állampolgárok ellen követett el."

Az ENSZ Darfúrban tartózkodó segélymunkásai ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az esős évszak közeledtével jelentősen növekedett a polgárháború sújtotta tartomány menekülttáboraiban a járványveszély.