Több tízezer ezer ember vonult az utcára hétfőn Németország-szerte, főként az egykori keletnémet területeken a berlini kormány megszorító szociálpolitikai reformja elleni tiltakozásul.

Forrás: EPA

Az úgynevezett Hartz-IV terv és a Schröder-kormány "Agenda 2010" elnevezésű programja elleni megmozdulások újabb hulláma Magdeburgban a rendőrség szerint legkevesebb 10 ezer, a szervezők szerint 15 ezer embert mozgatott meg. "Schrödernek mennie kell" és "Eichel nevet, míg a gyerekek sírnak" - feliratú táblákat lehetett látni, a szövetségi kancellárra és Hans Eichel szövetségi pénzügyminiszterre utalva. Halléban és Dessauban egyaránt 3-3 ezer, Lipcsében mintegy tízezer ember vett részt a megmozdulásokban, amelyeket a szervezők az 1989-es "hétfői tüntetések" -re való utalással időzítettek a hét első napjára. Több százan tüntettek a Rajna-vidéken is, amely az egyesülés előtt az akkori Német Szövetségi Köztársasághoz tartozott.

Forrás: EPA

A Hartz-IV terv részeként januártól kezdve a tartósan állástalanok munkanélküli segély helyett csak szociális segélyre lesznek jogosultak.

A kormány úgy látja, a társadalmi megmozdulások egy hamis tényeken és féligazságokon alapuló kampány eredményei, amelynek célja bizonytalanságot kelteni az emberekben - nyilatkozta Hans Langguth helyettes kormányszóvivő. A kormány ezért legkésőbb a jövő héten tájékoztatási programba kezd a tervezett reformokról, a kampány súlypontját a keleti országrészbe, a volt keletnémet területekre helyezve - jelentette be a szóvivő.

Egy héttel ezelőtt Szász-Anhalt tartomány több városában és a brandenburgi Senftenbergben tüntettek több ezren a megszorító szociálpolitikai csomagterv ellen. A szervezők azt ígérték, hogy ezentúl minden hétfőn az utcára hívják az embereket a Hartz-IV terv ellen. Szász-Anhaltban a keresőképes lakosság 20,7 százalékának nincs munkája, zömüknek már több mint egy éve.