Egymillió emberen kell segíteni Darfúrban

2004.08.09. 21:06

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet több nemzetközi humanitárius szolgálattal együtt gyűjtést indít a szudáni menekültek segélyezésére. A nyugat-szudáni Darfúr tartományban egymillió ember menekült táborokba a gyilkoló és fosztogató arab milicisták elől. A táborokban nincs élelem, gyógyszer ezért humanitárius katasztrófa fenyeget. A darfúri válság eddig megközelítőleg 30 000 áldozatot követelt. A segélyszervezet szerint elsősorban élelmiszerre, gyógyszerekre és takarókra van szükség a menekülttáborokban.

Adománygyűjtő segélyakciót indít a darfuri menekültek javára a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Nyugat-Szudánban és a szomszédos Csádban több mint egymillió ember nyomorog menekülttáborokban a polgárháborús helyzet miatt.

A válság 2003-ban kezdődött, amikor két helyi ellenzéki szervezet nyíltan szembe szállt a kartúmi központi kormányzat  - szerintük a földművelő fekete lakosságot diszkrimináló - politikájával. Válaszul Kartúm Darfúrra szabadította a magukat dzsandzsavídeknek, vagyis "gonosz lovasoknak" nevező arab milicistákat.

A kormánycsapatok támogatását élvező dzsandzsavídek elkezdték módszeresen felszámolni a földművelő feketék falvait. Bár a szudáni kormány tagadja, de a menekültek elmondása szerint a hadsereg nem egyszer a légierőt is bevetette a dzsandzsavídek támogatására.

A népirtás és etnikai tisztogatás szakértők becslése szerint eddig legalább 30 000 áldozatot követelt, egy Darfúrban dolgozó fotoriporter tömegsírokról számolt be. A dzsandzsavídek ugyanakkor a táborokba zsúfolódott menekülteket sem kímélik: nem engedik hozzájuk a segélyszállítmányokat, és más módokon is akadályozzák a segélyszervezetek munkáját.

A táborok környékén vadásznak a tűzifát és élelmet gyűjtő menekültekre, és tömeges méreteket öltött a nemi erőszak is. Az esős évszak beköszöntével a megfelelő orvosi ellátás hiányában járványok is tizedelik a menekülteket.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a  svájci székhelyű ACT-International partnerszervezetével és a Caritas International világszervezettel együttműködve kíván segíteni a menekülteken, melyhez az [origo] is támogatást nyújt. A humanitárius szervezetek adakozásra szólítanak. A szervezet közleménye szerint a táborokban leginkább élelemre, tiszta vízre, gyógyszerekre és takarókra van szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK