Megnevezte jelöltjét a CIA elnöki posztjára George Bush, az Egyesült Államok elnöke. Porter Goss akkor lesz az USA kémfőnöke, ha kinevezését a szenátus is jóváhagyja. A jelenleg floridai szenátor neve már akkor felmerült mint lehetséges utód, amikor George Tenet, az ügynökség korábbi igazgatója az iraki vegyi fegyverekkel kapcsolatos hírszerzési visszásságok miatt lemondott. Ellenzékiek szerint Goss Dick Cheney alelnök jobbkeze lesz az ügynökség élén.

Megnevezte jelöltjét a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjára George Bush, az Egyesült Államok elnöke. Bush szerint Porter Goss szenátor, aki jelenleg a szenátus hírszerzési bizottságának feje, tapasztalatai miatt tökéletes jelölt a posztra. "Ő a megfelelő ember a munkára" - dicsérte jelöltjét Bush.

Az elnök kiemelte, hogy Goss korábban a CIA beépített ügynökeként dolgozott, ezért várhatóan képes lesz megerősíteni az ügynökség kémtevékenységét. Goss az egyetemről kikerülve először a katonai hírszerzésnek dolgozott, majd két éven keresztül a CIA ügynöke volt, európai és latin-amerikai küldetéseken vetették be. Olyan ügyek megoldásában vett részt, mint az 1962-es kubai rakétaválság. Akkori munkájának egy részéről azóta sem beszélhet - írja a CNN.

A floridai Goss szenátor neve már akkor felmerült mint a CIA lehetséges vezetője, amikor George Tenet korábbi igazgató benyújtotta lemondását. Tenetnek azért kellett távoznia az ügynökség éléről, mert az amerikaiak nem találták meg Irakban azokat a tömegpusztító fegyvereket, amelyekre hivatkozva a CIA riadót fújt Szaddám Huszein volt iraki diktátor ellen. Tenet július 11-i távozása óta John McLaughlin megbízott igazgató vezette a CIA-t.

A CIA-főnök kinevezése körül komoly viták dúltak a kabineten belül. Egyesek azt vitatták, hogy szükséges-e még a választások előtt újra állandó igazgatót kinevezni az ügynökség élére. A kételkedők azzal érveltek, hogy az új kémfőnök kinevezése csak egy újabb kérdés, amelyet Bush elnöknek meg kell majd indokolnia az elnökjelölti viták során.

Busht valószínűleg sok támadás éri majd választása miatt. Ellenzéki elemzők szerint Goss Dick Cheney alelnök jobbkeze, akit azért neveztek ki, hogy a Fehér Ház közvetlen irányítás alatt tarthassa az ügynökséget. "Goss minden bizonnyal a hatalmát vesztett Tenet gyakorlatát követi majd, tehát minden reggel felolvassa jelentését az elnöknek. Egyáltalán, arra törekszik majd, hogy a 'Fehér Ház csapatának' tagja legyen" - írja Ray McGovern volt CIA-elemző a Counterpounchon.

Ugyanakkor Bush elnökre még egy komoly feladat vár a hírszerzéssel kapcsolatban. A szeptember 11-i terrortámadásokat vizsgáló bizottság jelentésében javaslatot tett egy hírszerzési csúcsszerv felállítására. Bush azonban még nem nevezett ki senkit, aki "hírszerzési cárként" igazgathatná az összes amerikai kémszerv tevékenységét. Az minden esetre bizonyos, hogy ha Bush rászánja magát a szervezet létrehozására, azzal jelentősen csökkenti a CIA igazgatójának kezében összpontosuló hatalmat.