Két szervezet is vállalta az isztambuli robbantásokat

2004.08.11. 13:22

Két - egy kurd és egy al-Kaidához köthető - szervezet is vállalta a felelősséget a keddi isztambuli robbantásokért. A török hatóságok elsősorban a kurdokat gyanúsítják a két halottal járó merényletek elkövetésével.

Forrás: MTI/AP/Oszman Orszal
Az egyik robbantás helyszínén

Egy kurd és egy al-Kaidához köthető terrorista szervezet is vállalta a felelősséget a keddi isztambuli hotelrobbantásokért. A két halálos áldozattal és tizenegy sérülttel járó merényleteket az eddig ismeretlen Szabad Kurdisztáni Sólymok nevű szervezet, illetve az Abu Hafsz al-Maszri Brigádok nevű, szélsőséges iszlám csoport vállalta magára.

A kurdok egy német hírügynökséget értesítettek, az iszlám szélsőségesek pedig egy honlapon tették közzé bejelentésüket. Utóbbiak azzal fenyegetnek, hogy az isztambuli robbantások csak a kezdetei egy európaiaknak ígért véres háborúnak, mivel a kontinens államai elutasították Oszama bin Laden békeajánlatát.

A török hatóságok azonban inkább a kurdokat sejtik a merénylet mögött, amit az is erősít, hogy a felhasznált robbanóanyag megegyezik egy ugyancsak kurdoknak tulajdonított júliusi autórobbantásban használttal.

A keddi robbantásban egy iráni és egy török férfi vesztette életét, a sérültek között kínaiak, hollandok, ukránok és türkmének is voltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK