Rekordmeleget mértek Reykjavíkban

2004.08.11. 20:03

24,8 Celsius-fokot mutatott a hőmérő higanyszála Izland fővárosában, Reykjavíkban szerdán - ezzel megdőlt az eddigi melegrekord. A szokatlan meleg strandra csábította az izlandiakat.

Minden idők legmagasabb hőmérsékletét - 24,8 Celsius-fokot - mérték szerdán Reykjavíkban. A távoli északon fekvő Izland fővárosában augusztus folyamán átlagosan csak 13 Celsius-fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála. 

A szokatlan "hőhullámot" azok a lassan mozgó, alacsonynyomású légköri frontok okozzák, amelyek az Egyesült Államok keleti partjára a múlt héten lesújtó Alex hurrikán övetkezményeként alakultak ki - közölte az izlandi meteorológiai szolgálat.

Reykjavíkban az eddigi melegcsúcs 24,3 fok volt, melyet 1976. július 9-én jegyeztek fel. A szigetország abszolút hőmérsékleti rekordját azonban a keleti országrészben fekvő irkjubaerklaustur tartja, ahol 1991. július 2-án 29,1 Celsius fokot mértek.

 A "kánikulai" meleg lázba hozta az izlandiakat, akik szokatlanul nagy létszámban lepték el a szabadtéri termálfürdőket és megrohamoztak a fagylaltos bódékat. Az adóhivatal kedden már délben bezárt, hogy mintegy 100 alkalmazottja a strandra mehessen, s példáját szerdán más munkahelyek is követték.