Új fővárosa lesz Dél-Koreának Szöul tehermentesítése érdekében. Bár a decentralizálási tervek ésszerűnek tűnnek, és az évek óta tervezett költözéshez júliusban a megfelelő helyszínt is megtalálták, kritikusai szerint nem a főváros helyét, inkább a kormányfő elképzeléseit kéne megváltoztatni.

Költözik a Dél-Korea 48 milliós népességéből durván 20 milliónak otthont adó Szöul - jelentette be szerdán Ri He Csan kormányfő. Természetesen nem teljes költözésről van szó, a politikus "csak" egy teljesen új fővárost szeretne, ahová áthelyezhetik az ország gazdasági és közigazgatási irányítását. Az építkezés 2007-ben kezdődik Dél-Cshungcshong tartományban, Szöultól 160 kilométerrel délre. A megközelítőleg 40 milliárd dollárból a tervek szerint 2030-ra egy 500 ezres nagyságú települést építenek, a minisztériumokat pedig 2012-ben kezdik majd betelepíteni az új fővárosba.

A költöztetésben a tehermentesítés mellett nagy szerepet játszhat a kommunista Észak-Korea fenyegető közelsége is - Szöul csak 40 kilométerre van a határtól, így háború esetén az északi hadsereg nemcsak rakétákkal, de tüzérséggel is könnyen elérheti. Az áttelepítés terve ennek megfelelően már évek óta létezett, része volt a jelenlegi kormányfő 2002-es választási kampányának is. A parlamenti döntés végül 2003 decemberében született meg, a legalkalmasabb területet pedig idén júliusban választották ki a négy lehetséges helyszín közül.

A kormányfő nagyszabású elképzeléseit azonban sokan kritizálták: az eredeti, kampányában szereplő, enyhén szólva szerénynek és optimistának mondható 4 milliárd dollár helyett a várható költségek máris megtízszereződtek, sőt, független szakértők szerint akár a 100 milliárd dollárt is elérhetik. Bírálói szerint a város költöztetése helyett Ri He Csannak inkább országa gazdasági problémáival, az Észak-Koreai atomprogram fenyegetésével, valamint az amerikai kapcsolatok erősítésével kéne foglalkoznia.