Hepatitiszjárvány tört ki egy menekülttáborban a nyugat-szudáni Darfúrban. Eddig 22-en haltak bele a megbetegedésbe. A táborokban uralkodó tarthatatlan higiéniai körülmények miatt a betegség gyorsan terjed. Eközben jelentésekből az derül ki, hogy a menekültek nem tudnak visszatérni falvaikba, mert az őket elűző dzsandzsavíd milicisták továbbra is a környéken pusztítanak.

Hepatitisz-E járvány tört ki az egyik darfúri menekülttáborban. Henia Dakkak, az ENSZ megbízásából a táborban tevékenykedő orvos elmondta, hogy a járvány a rendkívül rossz higiéniai körülmények miatt gyorsan terjed a táborban. Eddig 22-en haltak meg, a fertőzöttek száma folyamatosan növekszik.

A járvány megfékezéséhez Dakkak szerint elsősorban tiszta vízre van szükség. Jelenleg a táborokban az emberek körülbelül 2 liter tisztítatlan vízhez jutnak hozzá naponta. Az orvosok szerint a helyzet Csádban sem jobb. Egyes menekülttáborokat az esős évszak miatt járhatatlanná vált utak tettek teljesen megközelíthetetlenné. A segélyszállítmányok ezért nem tudják elérni a legnagyobb tábort, Breidzsinget.

Ugyanakkor a szudáni kormány bejelentette, hogy növeli katonái számát Darfúrban - írja a BBC News. Kartúm azzal indokolta a lépést, hogy ezzel védelmet biztosít a falvaikba visszatérő menekülteknek. Ugyanakkor az ENSZ szóvivője azt közölte Genfben, hogy tanúvallomásokkal tudják alátámasztani: a dzsandzsavíd milicisták még mindig Darfúrban vannak, és sokat megölnek azok közül, akik megpróbálnak visszatérni a felperzselt falvakba.

Darfúrban több mint egymillió ember nyomorog menekülttáborokban. A földművelő feketéket a kormány támogatását élvező arab milicisták űzték el falvaikból, mert ellenzéki mozgalmakat támogattak. Az etnikai tisztogatással felérő akciókban eddig 50 000 ember vesztette életét.

Az ENSZ augusztus 30-ig adott időt a szudáni kormánynak, hogy lefegyverezze és felelősségre vonja a dzsandzsavídeket, de Kartúm mind ez idáig nem tett értékelhető lépéseket a milicisták megfékezésére.