Sajtótájékoztatón ismerte be homoszexuális vonzódását New Jersey demokrata párti kormányzója. James McGreevey egyúttal le is mondott posztjáról. A kormányzó azt szerette volna elkerülni, hogy hivatala "pletykák, hamis állítások és az ügy megszellőztetésével való fenyegetőzések" célpontjává váljon. A kitárulkozás előzménye a CNN szerint az, hogy egy korábbi tanácsadója szexuális zaklatás miatt pert indított ellene. McGreevey előtt már számos más politikus vállalta fel melegségét, a kitárulkozás azonban általában nem hátráltatta karrierjüket.

Feleségével az oldalán sajtótájékoztatón jelentette be New Jersey kormányzója, hogy homoszexuális kapcsolatban állt egy férfival. James McGreevey egyúttal bejelentette lemondását is. A kétgyermekes családapa halk szavakkal ecsetelte, hogy már gyermekkorában volt egy érzése, ami miatt másnak érezte magát mint a többiek. "Minden ember életében eljön az az idő, amikor bele kell néznie lelke legmélyébe, és szembe kell néznie az igazsággal... Az én igazságom pedig, hogy meleg amerikai vagyok" - mondta a demokrata politikus.

McGreevey váratlan bejelentésének és lemondásának előzménye, hogy Golan Cipel, korábbi vezető tanácsadója szexuális zaklatás miatt beperelte - írja a CNN demokrata forrásokra hivatkozva.

A kormányzó a zsúfolt sajtótájékoztatón beismerte, hogy viszonya volt egy férfivel, és családja bocsánatáért esedezett, akiknek komoly fájdalmat okozott ezzel. "Hiba volt. Esztelenség volt. Megbocsáthatatlan " - mondta. A kérdéses férfi kilétét nem árulta el.

El akarta kerülni a pletykákat

A kormányzó le is mondott posztjáról. "Az ügy körülményeire nézve, és tekintve a családomra, valamint kormányzói lehetőségeimre gyakorolt hatását, úgy döntöttem, hogy a leghelyesebb, ha lemondok". A kormányzó szerint ha eltitkolta volna az ügyet, akkor pletykák és hamis állítások célpontja lett volna a kormányzói tisztség. Lemondása november 15-én lép életbe, helyét Richard Codey, az állami szenátus demokrata elnöke veszi át.

A bejelentést több demokrata párti politikus is megértően fogadta, a Garden State Equality nevű melegszervezet pedig megrendítőnek nevezte a kormányzó kitárulkozását és támogatásáról biztosította őt.

Korábban már fellépett a melegek jogaiért

McGreevey, akit egykor nagy reménységnek tekintettek demokrata körökben, egy ideig az állami törvényhozásban dolgozott, majd Woodbridge polgármestere lett. Innen pályázott az állam kormányzói tisztségére, melyet nagy különbséggel meg is nyert a 2001-es kormányzóválasztáson a volt New Jersey-i polgármesterrel, Bret Schundlerrel szemben. Hivatalát 2002-ben foglalta el.

A kormányzó januárban olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely lehetővé tette volna, hogy az azonos neműek hivatalosan is élettársi kapcsolatokban élhessenek, ám később kénytelen volt semmissé tenni egy melegházasságot, amelyet az Asbury Park nevű városban engedélyeztek. Júliusban "megosztónak és drasztikusnak" nevezte a Bush elnök által kezdeményezett alkotmánymódosítást, amely a heteroszexuálisok kizárólagos jogává tette volna a házasságot.

Fotó: EPA
Külügyminiszternek készül

Főleg német politikusok vállalják másságukat

Nem McGeevey az első politikus, aki beismeri másságát. Hasonló bejelentéseket korábban is tettek, főleg Európában, azon belül is Németországban akad szép számmal homoszexualitását nyíltan felvállaló politikus.

Legutóbb a németországi liberális párt (FDP) vezetője, Guido Westerwelle vállalta fel nyíltan szexuális hovatartozását. Vonzódása ugyan már egy ideje nyílt titok volt, ám július 19-én partnerével együtt jelent meg a kereszténydemokraták elnöke, Andrea Merkel 50-ik születésnapja alkalmából rendezett születésnapi ünnepségen. A politikus tettének hátterében sokan azt sejtik, hogy a külügyminiszteri posztra pályázik, ha a 2006-os választásokon sikerül Merkel pártjával szövetségben legyőzniük a jelenleg kormányzó középbal koalíciót. Homoszexualitásának nyílt felvállalásával megfigyelők szerint el akarja kerülni, hogy az ezzel kapcsolatos esetleges találgatások kampánytémává váljanak a 2006-os választások előtt.

Idén ő már a második, Hamburg konzervatív vezetője az év elején jelentette be, hogy meleg. Ole von Beustot hatalmas többséggel választották újra a polgármesteri posztra.

Szállóige lett a bejelentésből

A leghíresebb másságát nyilvánosan is vállaló német polgármester azonban Klaus Wowereit, Berlin első embere, aki elsősorban szállóigévé vált bejelentéséről híres: "Ich bin schwul und das ist gut so" (Meleg vagyok, és ez jól van így). A kijelentés annyira népszerű lett, hogy belevették még a párt honlapjának nevébe is akkor, hirdetésekhez használták fel, sőt még le is védették. A 2001-ben koalíciós szakítás miatt megüresedett polgármesteri posztra pályázó kormánypárti Wowereit kitárulkozásával kritikusai vitorlájából igyekezett kifogni a szelet. Állítólag egy bulvárlap őt besározni készülő cikkét előzte meg ezzel.

Fotó: EPA
"Ich bin schwul und das ist gut so"

A német kormány kisebbik koalíciós pártjában is van nyíltan meleg politikus. A zöldpárti Volker Beck azonban az egyetlen, aki nem csak "egy politikus, aki meleg", hanem képviseli is a melegek érdekeit azzal, hogy kiáll az azonos neműek élettársi viszonyának elismerése mellett.

A francia fővárost is meleg polgármester vezeti, akit Wowereithez hasonlóan úgy választottak meg, hogy ismerték nemi vonzódását, pedig Franciaországban igencsak kevés a másságát nyíltan vállaló politikus. Bertrand Delanoe 1999-ben újságírói kérdésre válaszolva ismerte be, hogy homoszexuális, 2001-ben választották meg polgármesternek. Hovatartozása miatt aztán 2002 őszén egy saját bevallása szerint is homfób és politikusutáló férfi megkéselte, ezután hetekig ápolták.