A nemzetközi erő húsz lengyel katonája, akiket előzőleg több száz iraki fegyveres vett körül Hillában, az ottani rendőrőrsön tölti az éjszakát - közölte a lengyel hadsereg pénteken.

A katonák az iraki rendőrök segítségére siettek, akiket Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok mintegy 250 tüntető híve vont gyűrűbe pénteken Hillában - közölte egy katonai szóvivő, hozzátéve, hogy néhány tüntető azóta elhagyta a helyszínt. "Nem akarjuk azzal veszélyeztetni a katonáinkat, hogy éjszaka vonultatjuk át őket" - közölte Artur Domanski, a lengyel irányítású többnemzetiségű haderő szóvivője a TVN 24 televíziónak nyilatkozva.

"A rendőrőrs épülete meg van erősítve és katonáink jók fel vannak szerelve, így bizonyos lehetek benne, hogy reggelig kitartanak" - közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a közeli támaszponton szükség esetére készenlétbe áll egy gyorsreagálású erő. Zdislaw Gnatowski, a varsói főhadiszállás szóvivője elmondta, hogy a szembenállás idején lövöldözés nem volt.

A lengyel parancsnokság alá 8000 fős többnemzetiségű erő tartozik, közöttük 2500 lengyel katona. Fő támaszpontjuk, a Babilon tábor, mintegy öt kilométerre van Hillától.