Kettévágott egy házat Honduras új határvonala

2004.08.14. 9:34

Jogi vita miatt új határt kellett kijelölni Salvador és Honduras között. A Hágai Nemzetközi Bíróság által kijelölt határvonal épp egy házon keresztül húzódik, melynek konyhája Hondurasban maradt, szobája viszont Salvadorba került.

A konyha Hondurasban maradt, a szoba Salvadorba került - az új határvonal kijelölésekor ez a sors jutott egy háznak, amely Hunduras nyugati peremén épült. A furcsaságot maga Miguel Tosta, a hondurasi határvonal-kijelölő bizottság elnöke jelezte a helyszínen, a La Virtud (Erény) nevű város közelében fekvő El Pepeto határtelepülésen.
"A házban élők tudomásul vették, hogy a határ ezen a helyen - a házon keresztül - húzódik, de emiatt nem lesz problémájuk" - jelentette ki az illetékes az újságíróknak.

A két ország közötti új határvonalat a Hágai Nemzetközi Bíróság 1992. szeptember 11-i döntése alapján a napokban jelölték ki. A két ország egy 446,5 négyzetkilométeres vitatott terület hovatartozását illetően kérte a bíróság döntését, amely aztán 311,6 négyzetkilométert Hondurasnak, 134,9 négyzetkilométert Salvadornak ítélt. A 374,5 kilométer hosszú új határvonal pontos kijelölése várhatóan idén lezárul.

KAPCSOLÓDÓ CIKK