Hatvan ember halt meg péntekről szombatra virradóra az Irak különböző részein zajló összecsapásokban. Hillában nyolc iraki vesztette életét a koalíciós erők és a síita milicisták közti összecsapásokban, Szamarrában pedig ötvenen vestették életüket egy bombázásban.

Nyolc iraki meghalt és harminchárom megsebesült a Bagdadtól 100 kilométerre délre fekvő Hillában szombatra virradóra a Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok milicistái és a lengyel erők támogatta iraki rendőrök közötti összecsapásokban - közölték hillai kórházi illetékesek. Az áldozatok között egyaránt voltak polgári személyek és Szadr milicistái. A rendőrség tájékoztatása szerint pénteken három iraki rendőr és 30-40 síita milicista vesztette életét heves összecsapásokban a síita többségű Hillában.

Az amerikai csapatok a Bagdadtól északra fekvő Szamarránál is megöltek egy légitámadásban mintegy ötven iraki lázadót. Egy sorozat 230 kilogrammos bombát dobtak le "ismert ellenséges állásokra" a város közelében, Bagdadtól mintegy 95 kilométerre északra - közölte az amerikai hadsereg, hozzátéve, hogy a péntek délután kezdett - Cajun Mousetrap III nevű - hadműveletben mintegy ötven lázadó fegyverest öltek meg. A koalíciós erők oldalán veszteség nem volt.

Helyi lakosok ezzel szemben azt mondták, hogy a vadászrepülők két házat romboltak le, két különböző helyszínen, de az ott lévők még a bombázás kezdete előtt elhagyták az épületeket. A szamarrai központi kórház előzőleg arról számolt be, hogy a lázadók és iraki rendőrök között szombatra virradó éjjel vívott harcokban tucatnyi iraki vesztette életét és több tucatnyian megsebesültek.

Közben megöltek két amerikai katonát is Irakban - közölte az amerikai hadsereg. Egy amerikai katonai közlemény szerint egy tengerészgyalogos harc közben esett el, míg egy másik katona halálos sebet kapott két különböző összecsapásban pénteken al-Anbár tartományban. A két katona halálával 693-ra emelkedett az Irak tavalyi megszállása óta elesett amerikai katonák száma.