Svédországban kapott menedéket állítólag Szaddán Huszein két unokatestvére. Az iraki hadsereg egykori tábornokai Jordánián keresztül szöktek az északi köztársaságba két hónapja - egy svéd bulvárlap szerint. A svéd bevándorlási hivatal nem tud az ügyről, de közölték, ha tudnának, sem adnának ki információkat menekültekről.

Egy svéd bulvárlap szerint menedékjogot kapott Svédországban Szaddám Huszein volt iraki elnök két unokatestvére, miután elmenekültek az amerikai hadsereg elől. Az Expressen hétfői számában arról ír, hogy a két, negyven év körüli unokatestvér az iraki hadsereg tábornoka volt.

A meg nem nevezett iraki hírszerzőre hivatkozó lap úgy tudja, hogy a két unokatestvér két hónappal ezelőtt menekült el Tikrítből Jordániába. Itt Szaddám Huszein volt ügynökei segítettek nekik, hogy repülőjegyet és vízumot kapjanak a schengeni övezet országaiba.

Az ügynökök állítólag 30 ezer dollárért vásárolták meg a két vízumot. Azért gondoltak legelőször Svédországra, mert bíztak az országban a menedékjogkérőkkel szembeni emberséges bánásmódja miatt - írta az Expressen. A két Szaddám-rokon jelenleg egy svéd városban él, amelynek nevét nem közölték.

Egy menedékjogi ügyekben járatos ügyvéd szerint a két férfi azért választotta Svédországot, mert a skandináv királyság nem toloncol ki olyan személyeket, akikre országukban halálbüntetés várna. A svéd bevándorlási hivatal szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nem tudnak az ügyről, de ha tudnának, akkor sem szoktak információkat kiszolgáltatni menedékjogot kapott személyekről.