Ezer ház építését engedélyezte Saron Ciszjordániában

2004.08.17. 14:12

Feltehetően pártja támogatását akarja megszerezni Ariel Saron azzal a lépéssel, hogy ezer épület felhúzására adott engedélyt Ciszjordániában. Saron a Likudtól azt várja, hogy belemenjen a gázai kivonulásba és a Munkáspárttal való szövetségbe.

Ezer új ház felépítésére adott engedélyt Ariel Saron izraeli miniszterelnök a ciszjordániai zsdó telepeken. A térségben folyó építkezéseket korábban azért fagyasztották be, hogy elkerüljék az Egyesült Államok rosszallását - írja a Washington Post.

Az amerikai lap által hivatkozott illetékes szerint a lépéssel pártjának a gázai kivonulással, és a középbal támogatók kormányba fogadásával szembeni ellenállást kívánja felszámolni Saron. A Likud párt tagjai szerdán gyűlnek össze, hogy szavazzanak a Munkáspárttal való szövetségről.

A lapnak nyilatkozó illetékes ugyan azt állítja, hogy az építkezések engedélyezése nem sérti a Washingtonnal fennálló egyezményeket, ám az USA által támogatott az izraeli-palesztin béke létrehozását célzó útitervben előírásként szerepel a megszállt területeken való "bármilyen telepes tevékenység" tiltása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK