60 fős békeküldöttség érkezik kedden Nedzsefbe, hogy a harc abbahagyására bírja Moktada asz-Szadrt és híveit. Erről azon a kongresszuson döntöttek, amely eredetileg az iraki ideiglenes nemzeti tanácsot lett volna hivatott megválasztani. Nedzsefben augusztus elejétől folynak a harcok.

Újabb kísérletet tesz az iraki ideiglenes kormányzat, hogy véget vessen az iraki Nedzsefben folyó öldöklésnek. Kedden egy 60 fős békeküldöttség érkezik a síita szent városba, hogy meggyőzze Moktada asz-Szadr szélsőséges vallási vezetőt hívei lefegyverzéséről. Szadr egyik szóvivője szerint az imám kész tárgyalni a békéről. Eközben Kofi Annan ENSZ-főtitkár is felajánlotta, hogy segít a béketárgyalásokban, ha beleegyeznek a felek - jelentette a BBC News.

A békeküldöttség küldésének kiötlője, Szadr egyik rokona azt javasolta a szélsőséges imámnak, hogy háborúzás helyett inkább alakítson politikai pártot.

A békedelegáció küldéséről azon a kongresszuson döntöttek, amely eredetileg az ideiglenes iraki nemzeti tanács megválasztására ült össze vasárnap Bagdadban. Kedden már harmadik napja üléseznek a résztvevők, ám fő feladatukkal még mindig adósak: a száztagú testület megválasztásával, amely segíti és ellenőrzi az ideiglenes kormányt.

Nedzsefben augusztus 5. óta folynak a kisebb-nagyobb összetűzések, hétfő esti jelentések szerint az amerikai egységek már 500 méterre megközelítették Muktada asz-Szadr híveinek fő álláshelyét, az Ali imám mecsetet. Hétfőn az amerikai vezetésű koalíciós erők távozásra szólították fel az újságírókat a városból, ezt többen úgy értelmezték, hogy újabb nagyszabású akcióba kezdenek a szélsőséges fegyveresek ellen.