Amerika-ellenes terrortámadás miatt vádolnak nyolc britet

2004.08.18. 12:32

Nyolc brit állampolgár ellen emeltek vádat Angliában terrorizmus miatt. A férfiakat két hete vették őrizetbe, és szerdán állnak bíróság elé, terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjával. Többeket közülük amerikai pénzintézetek elleni terrortámadással is vádolnak. A két héttel ezelőtti razziákban összesen 13 embert vettek őrizetbe, ám közülük kettőt már elengedtek.

Szerdán kerül bíróság elé az a nyolc brit férfi, akiket két hete fogtak el az angliai hatóságok. Az eddig egy titkos londoni rendőrségi intézményben őrzött személyeket gyilkosság elkövetésére, illetve terrorcselekményekre irányuló összeesküvéssel vádolják, amelyhez sugárzó anyagot, mérgező gázt, vegyületeket és robbanóanyagokat akartak felhasználni.

A kilenc férfi mellett letartóztattak öt másik személyt is a két hete Nagy-Britannia-szerte lefolytatott razziákban, egyiküket tiltott fegyver birtoklásával vádolták meg, a többiek egyelőre csak gyanúsítottak. A brit terrorizmusellenes törvények értelmében ugyan a rendőrség két hétig fogva tarthat és kihallgathat gyanúsítottakat, de két héten belül vagy vádemelési javaslatot kell ellenük tenni, vagy szabadon kell bocsátani őket. Ennek határideje csütörtökön jár le.

Az összesen 13 őrizetbe vett személy közül kettőt már kiengedtek. Kettőt már nem hallgatnak ki újra, de ismételten őrizetbe vették őket más bűncselekmények gyanújával.

A vádlottak egyikét, Dhiren Barot-t a fentebb említetteken kívül azzal is vádolják, hogy egyebek mellett a New York-i tőzsdének, az IMF washingtoni székhelyének, az ugyancsak New York-i Citigroup székházának, valamint a New Jersey-i Prudential Building olyan adatait birtokolta, "amelyek hasznosak lehetnek olyan személyek számára, akik terrorcselekményt akarnak elkövetni, amellyel megsértik a terrorizmusellenes törvényt. Ezen kívül laptopján robbanószerekre, mérgekre, vegyi anyagokra és ezzel kapcsolatos dolgokra vonatkozó információkat is tárolt.

Egy másik vádlottat, Nadeem Tarmohammedet ugyancsak a Prudential Buildinggel kapcsolatban is megvádolták.

A letartóztatások kapcsolatban állnak a múlt hónapi pakisztáni letartóztatásokkal és a New Yorkban, New Jerseyben és Washingtonban augusztus elsején elrendelt terrorriadókkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK