Muktada asz-Szadr radikális iraki síita imám szerdán elfogadta az iraki nemzeti konferencia által előterjesztett béketervet, amely magában foglalja a fegyverletételt és asz-Szadr milíciájának kivonását a nedzsefi szentély területéről - jelentette be szerdán a Bagdadban ülésező konferencia egyik küldötte. Mahmud asz-Szudani sejk, a hitszónok szóvivője megerősítette, hogy asz-Szadr elfogadta a követeléseket.

Az asz-Szadr híveiből verbuválódott Mahdi Hadserege csaknem két hete fegyveres harcot vív az iraki síiták szent városában, Nedzsefben az amerikai és iraki erőkkel. Kedden a nemzeti konferencia 8 tagú küldöttséget menesztett Nedzsefbe asz-Szadrhoz egy békejavaslattal. Ebben követelte a hitszónok milíciájának lefegyverzését és kivonását a nedzsefi Ali imám mecsetből, ahol a lázadók meghúzták magukat, továbbá azt, hogy a Mahdi Hadseregének nevezett formáció alakuljon át politikai párttá. A lázadók ennek fejében amnesztiában részesülnének. Asz-Szadr elutasította a békeküldöttség fogadását, Házem Saalán iraki védelmi miniszter pedig szerdán korábban az arab nyelvű al-Arabíja televízióban úgy nyilatkozott, hogy a kormány órákon belül rajtaüthet a szentélyen, hogy kifüstölje onnan a lázadókat.

Szafija asz-Szuhail független síita küldött szerda este közölte a nemzeti konferencia résztvevőivel: levelet kapott asz-Szadr bagdadi irodájától, melyben az áll, hogy a hitszónok elfogadja a feltételeket. "Felhívjuk az iraki kormányt és a nemzeti konferenciát, hogy vegyen részt a Muktada asz-Szadr által javasoltak megvalósításában, különben mindenki kénytelen viselni a felelősséget a következményekért" - áll a levélben.

Huszein asz-Szadr sejk, a síita szent városban tartózkodó küldöttség vezetője - Muktada asz-Szadr távoli rokona s egyben politikai ellenlábasa - közölte: a nemzeti konferencia által szerdán megválasztandó átmeneti tanács fog dönteni arról, hogy a nedzsefi küldöttség folytatja-e nedzsefi misszióját, és változatlan marad-e az összetétele, vagy módosítanak rajta.