Az iraki síita szent várost, Nedzsefet bombázták az amerikaik: 30 hatalmas robbanás rázta meg az óvárost. Az Irak déli részén található Bászra városában egy iraki olajcéget támadtak meg és gyújtottak fel síita szélsőségesek. A fővárosban, Bagdadban pedig aknavetővel lőtték az amerikai nagykövetség egyik épületét.

Vélhetően AC-130-as amerikai katonai repülőgépek bombázták csütörtökön este mintegy fél órán át a Nedzsef iraki szent városba beszorított síita milicisták állásait. A heves bombázások nyomán több mint 30 hatalmas robbanás rázkódtatta meg a nedzsefi óvárost. A légicsapásra néhány órával azután került sor, hogy Ijád Allávi, az iraki átmeneti kormány elnöke "utolsó felszólítást" intézte Muktada asz-Szadr radikális imámhoz és a hozzá hű harcosokhoz, hogy tegyék le a fegyvert.

A Reuters jelentése szerint hatalmas füstfelhő szállt fel egy ősi temetőből, ahol a kormányellenes lázadók már két hete harcolnak az amerikai csapatokkal. Az AFP szerint a bombázások célpontja közel volt Ali imám mauzóleumához, amelyben Szadr és hívei elbarikádozták magukat. A Reuters szerint kilométerekről hallani lehetett a bombázások okozta robbanások dörejét.

Közben Muktada asz-Szadr iraki radikális síita vezető hívei betörtek az iraki South Oil Co. cég bászrai székházába, és felgyújtották a vállalat fúróberendezéseket tartalmazó raktárait. A tűz később tovaterjedt  az irodaépületre is - közölték szemtanúk.

A síita radikálisok előzőleg olyan fenyegetést tettek közzé, hogy szabotázsakciókat hajtanak végre Irak olajipari infrastruktúrája ellen, tiltakozásul az amerikai erők nedzsefi hadművelete ellen.

A dél-iraki lakosság már felrobbantott több olajvezetéket, és készen áll arra, hogy ebben az országrészben lángra lobbantja az összes olajkutat, ha az amerikaiak nem állítják le a nedzsefi ostromot - állította a Katarban működő  al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint Al-Hafági sejk, a Nedzsefben ostromgyűrűbe fogott Muktada asz-Szadr síita imám egy megbízottja.