Az amerikaiak továbbra is hisznek a tömegpusztító fegyverekben

2004.08.20. 13:14

Az amerikaiak több mint fele, 54 százaléka továbbra is hisz abban, hogy Iraknak voltak tömegpusztító fegyverei vagy azok kifejlesztésére irányuló programja közvetlenül a tavaly kezdődött amerikai megszállás előtt - derül ki egy felmérésből. Ugyanakkor tíz megkérdezettből heten úgy gondolják, hogy a háború rontott az USA megítélésén a világban.

A felmérés pénteken közzétett eredményei szerint az amerikaiak fele úgy véli, hogy Irak vagy szoros kapcsolatban állt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel (35 százalék), vagy közvetlen szerepet játszott az Egyesült Államok elleni, 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban (15 százalék). Mindkét adat csökkenést jelent a korábbiakhoz képest, annak következtében, hogy időközben alapos kételyek merültek fel a háború indoklására szolgáló érveket illetően.

Minden tíz megkérdezett közül heten azt mondták, hogy az Egyesült Államok hamis feltevések alapján ment háborúba Irak ellen. Hasonló arányban válaszoltak úgy, hogy az iraki háború rontotta az Egyesült Államok képét a világban. A többség, 55 százalék szerint e háború nem teremt nagyobb békét és stabilitást a Közel-Keleten. A Marylandi Egyetem által készített közvélemény-kutatásban 733 felnőtt vett részt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK