Condoleeza Rice a világ legtekintélyesebb nője

2004.08.20. 15:55

Condoleeza Rice a világ legtekintélyesebb nője a Forbes amerikai folyóirat listája szerint. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját Vu Ji  kínai miniszterelnök-helyettes, "Kína Vaslady-je" követi a sorban, majd Sonia Gandhi, az Indiai Nemzeti Kongresszus párt elnöke következik. A 10 legtekintélyesebb nő között szerepel még  Laura Bush, Hillary Clinton és Carly Fiorina, a Hewlett Packard vállalat elnök-vezérigazgatója.

Condoleeza Rice, a világ legtekintélyesebb nője

Condoleeza Rice vezeti a világ legtekintélyesebb nőinek listáját, amelyet a Forbes amerikai folyóirat állított össze. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját Vu Ji  (Wu Yi) kínai miniszterelnök-helyettes, "Kína Vaslady-je" követi a sorban, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Sonia Gandhi, az Indiai Nemzeti Kongresszus párt elnöke léphet.
   
A tekintélyes amerikai magazin szingapúri irodája pénteken közölte, hogy az újság szeptember 6-i keltezésű számában adja közre a listát. A 100 leghíresebb nő közé ugyan csak 12 ázsiai került, de figyelemre méltó, hogy közülük négy az első 10-ben szerepel: Megawati Sukarnoputri indonéziai elnök a nyolcadik, míg Gloria Macapagal Arroyo Fülöp-szigeteki államfő a kilencedik a sorban.
   
A "10-ek" között találhatjuk Laura Busht, az amerikai elnök feleségét (4.), Hillary Clinton amerikai szenátort, volt First Lady-t (5.), Sandra Day O'Connort (6.) és Ruth Bader Ginsburg-öt (7.), az amerikai Legfelsőbb Bíróság bírónőit, valamint Carly Fiorinát, a Hewlett Packard vállalat elnök-vezérigazgatóját (10.). Az első 100 legbefolyásosabb nő listájára japán személy nem került be, az ázsiaiak közül azonban négy kínai van, míg a legtöbb "nagyhatalmú" nő természetesen az amerikaiak közül került ki, szám szerint 55 fő.

A listán arab asszonyok is megtalálhatók: Szima Szamar afgán miniszterelnök-helyettes, Hanan Asravi, a Palesztin Hatóság szóvivőnője, valamint két iráni nő. "Ezek azok a nők, akik nemcsak saját környezetüket változtatják meg tevékenységük által, de magát a hatalommal bíró nő szerepét is" - indokolja a kiválasztást a Forbes közleménye. A "100-as klubot" 300 olyan nő közül jelölték meg, akik tisztségeik, a gazdasági életben mért súlyuk, vagy médiabeli ismertségük alapján megkerülhetetlenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK