Kennedy szenátor a terroristagyanús személyek listáján

2004.08.20. 3:45

A jellegzetes arcvonásai miatt mással nehezen összetéveszthető Edward Kennedy demokrata párti amerikai szenátorra a republikánus pártiak mondtak már sok mindent, de az idén fordult elő vele először, hogy a légi közlekedésre nézve veszélyes, terroristagyanús személyek közé sorolták. Ezért ötször is előfordult, hogy nem engedték felszállni a repülőre.

A massachusettsi szenátor a washingtoni kongresszus felsőházának igazságügyi bizottságában csütörtökön rendezett meghallgatáson elmondta: az idén ötször fordult elő vele, hogy a légitársaságok biztonsági személyzete nem engedte őt felszállni arra a belföldi járatra, amellyel utazni akart, mert egy nagyon hasonló nevű személy szerepelt a légi utazástól eltiltott, terroristagyanús személyek listáján. Végül minden esetben felszállhatott a gépre. Az első három esetben azért, mert a biztonsági ellenőrök vezetője mindig felismerte őt. A harmadik eset után Kennedy már kérte a közlekedésbiztonsági felügyeletet, hogy töröljék a nevét a listáról, amit látszólag meg is tettek, de utána még kétszer előfordult, hogy nem akarták engedni utazni. Végül e két utóbbi esetben is, a belbiztonsági minisztériummal történt telefonos egyeztetés után, engedélyezték neki a beszállást.

Kennedy a meghallgatáson megjegyezte, hogy ha neki, mint szenátornak hetekbe tellett kijavíttatni a tévedést, akkor egy átlagos amerikai állampolgárnak vajon mekkora nehézségekbe kerülne ez. A szenátor szóvivője közölte, Kennedy bizonyos abban, hogy egyszerű tévedés történt, és az ügy mögött nem volt semmilyen politikai szándék.

Asa Hutchinson, a belbiztonsági minisztérium államtitkára a meghallgatáson bocsánatot kért a szenátortól a neki okozott sorozatos kényelmetlenségek miatt, Tom Ridge miniszter pedig utána személyesen hívta fel Kennedyt telefonon, és biztosította őt afelől, hogy az ügy egyszer s mindenkorra megoldódott. Hutchinson elmondta még, hogy a minisztérium ettől az esettől teljesen függetlenül átveszi a légitársaságoktól a repülésből kizártak listájának vezetését.