Nem csaltak a venezuelai népszavazáson

2004.08.21. 20:19

Nem történt csalás a múlt vasárnapi venezuelai népszavazáson - állapította meg az a részben nemzetközi ellenőrzés, amelyet a szavazóurnáknál és a voksoláshoz használt gépeken végeztek. Az ellenőrzés ezzel megerősítette Hugo Chávez elnök győzelmét. A szavazást az ellenzék kezdeményezte az elnök elmozdítására, akit azzal vádolnak, hogy reformjaival "kubai típusú kommunista rendszert" akar teremteni.

Nem történt csalás a múlt vasárnapi venezuelai népszavazáson - állapította meg az a részben nemzetközi ellenőrzés, amelyet a szavazóurnáknál és a voksoláshoz használt gépeken végeztek.
   
Az ellenőrzést, amelynek Hugo Chávez elnök győzelmét megerősítő eredményét szombaton hozta nyilvánosságra a venezuelai országos választási bizottság, az Amerikai Államok Szervezete és Jimmy Carter elnök vezette Carter Központ képviselőinek jelenlétében és közreműködésével végezték.
   
Az augusztus 15-i népszavazást az ellenzék kezdeményezte Chávez elnök elmozdítására, akit azzal vádolnak, hogy reformjaival "kubai típusú kommunista rendszert" akar megteremteni a világ  ötödik legnagyobb olajexportáló országában. A választási eredmény kihirdetése után az ellenzék azonnal "tömeges méretű csalásra" hivatkozott és bejelentette, hogy nem fogadják el az ellenőrzés eredményeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK