Gyurcsányt bírálta az MSZP-s EP képviselő

2004.08.23. 22:18

 Nyugat-európai politikai és üzleti körökre hivatkozva Gyurcsány Ferenc lehetséges miniszterelnök-jelöltet bírálta hétfő este Fazakas Szabolcs. Erre reagálva a sportminiszter azt mondta: nem neki, hanem a Fidesznek voltak ügyei. Dobolyi Alexandra szocialista EP képviselő közölte, a MSZP EP képviselők nem tanácskoztak a kormányfő-jelöltekkel kapcsolatban.

"Nyugat-európai politikai és üzleti körök képviselői közül egyre többen hívnak fel és megdöbbenésüknek adnak hangot annak kapcsán, hogy a múlt heti kormányfőjelölés egyhangú döntéséről szóló hírek mégsem érvényesek, és hogyan fordulhatott elő, hogy az MSZP elnökségének egyhangú döntése ellenére új önjelöltek vannak" - jelentette ki Fazakas Szabolcs, az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának elnöke hétfőn.

"Példaként kérdezték, igaz-e, hogy annak a Gyurcsány Ferencnek a neve is felmerült mint lehetséges kormányfőjelölt, akinek az ügyeit tavaly részleteiben megismerhették a parlamenti viták vagy a frakcióviták keretéből" - mondta az MSZP-s EP-képviselő.

Fazakas Szabolcs közölte azt is, hogy európai parlamenti képviselőtársai "felhívták a figyelmet arra, ez Európában így nem szokásos, nem jellemző, hiszen Európában a költségvetés-ellenőrzési bizottság harcol a korrupció, a csalások, a visszaélések ellen".

Az európai értékekben az egyik legfontosabb szempont az, hogy ilyen személyek ne kerüljenek meghatározó pozícióba - ismertette azokat a véleményeket, amelyeket politikustársai közvetítettek felé a magyar kormányfőjelölés kapcsán.

"Rendszeres kapcsolatban állok mind az Európai Unióval, mind nyugat-európai üzleti és politikai körökkel, akik csütörtökön megnyugvással tapasztalták, hogy a kormányfőváltás, amit egyesek kormányválságnak neveznek, milyen gyorsan, milyen zökkenőmentesen lezajlott, hiszen számukra a kiszámíthatóság, a stabilitás a legfontosabb, és gratuláltak ehhez a gyors, szakszerű váltáshoz, amely még a múlt héten körvonalazódni látszott" - mondta Fazakas Szabolcs.

"Ügyeim nem nekem, hanem a Fidesznek voltak" - reagált Gyurcsány Ferenc Fazakas Szabolcs nyilatkozatára. A sportminiszter közölte: sajnálná, ha "ez a rövidke kampány eldurvulna, s méltánytalan és méltatlan vádak terepe lenne". "Soha nem fogom megtenni, hogy párttársaimat személyükben sértő kijelentést tegyek, ezért jelen esetben is tartózkodom attól, hogy ilyenre ragadtassam magam" - fűzte hozzá.

Dobolyi Alexandra szocialista EP-képviselő közölte: az MSZP európai parlamenti képviselőcsoportja a kormányfőjelölés ügyében nem ülésezett, nem hozott semmilyen döntést. "Személy szerint egyik jelöltet sem ismerem olyan közelről, hogy bármilyen álláspontot ki tudjak alakítani róla, azt viszont tudom, hogy Európa szempontjából fontos az, hogy egy vezető dinamikus, erőskezű legyen, beszéljen idegen nyelveket" - mondta.

"Annak örülök, hogy a párt több jelöltet állít" - jelentette ki Dobolyi Alexandra, hangsúlyozva, "fontos, hogy Magyarországnak olyan miniszterelnöke legyen, akit Európában elfogadnak és megbecsülnek".

Medgyessy Péter szerdán jelentette be kormányátalakítási elképzeléseit, amelyekkel az SZDSZ nem értett egyet és megvonta bizalmát a miniszterelnöktől. A kormányfő csütörtök délelőtt közölte: ha az SZDSZ estig nem erősíti meg bizalmát vagy augusztus 26-ig nem teremti meg új miniszterelnök választásának feltételeit, augusztus 27-én lemond posztjáról.

Az MSZP-elnökség csütörtök délután bejelentette: új miniszterelnök-jelöltet állít. Ez a jelölt egyhangú döntéssel Kiss Péter volt. Később az országos választmány a kancelláriaminiszter mellett Gyurcsány Ferenc sportminisztert ajánlotta Medgyessy Péter távozó kormányfő utódjául az MSZP kongresszusának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK