Nem tárgyal tovább atomfegyvereiről Észak-Korea

2004.08.23. 11:20

Idiótának és tudatlan zsarnoknak nevezte az észak-koreai vezetés George Bush amerikai elnököt. A hétfői nyilatkozat, mely szerint Bush "elhomályosítja még Hitlert is", válasz az amerikai elnök előző csütörtöki beszédére. Észak-Korea szerint az USA politikája miatt lehetetlenné vált a nukleáris programokról szóló tárgyalások folytatása.

A kommunista ország hivatalos hírügynöksége hétfőn hozta nyilvánossága a külügyi szóvivő rendkívül kemény hangú nyilatkozatát, amelyben az amerikai elnök kritizálása mellett a fölöslegesnek ítéli a nukleáris programokról szóló tárgyalások folytatását. A szóvivő szerint az amerikai elnök "rosszindulatú rágalmakkal és hazugságokkal árasztotta el" az észak-koreai vezetést. Mindez azt bizonyítja, hogy George Bush "idióta, tudatlan zsarnok", aki "elhomályosítja még Adolf Hitlert is".

A nyilatkozat szerint az Egyesült Államok ellenséges politikája miatt lehetetlenné vált, hogy az észak-koreai nukleáris válság megoldását szolgáló hatoldalú tárgyalásokat szakértői szinten folytassák. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy a legutóbbi washingtoni kommentárok csak rontottak a helyzeten, és mindez lehetetlenné teszi, hogy Észak-Korea folytassa a megbeszéléseket. A kemény hangnem válasz Bush elnök előző csütörtöki beszédére, melyben azt ígérte: meggyőzi Japánt, Kínát és Oroszországot hogy az Egyesült Államokkal együtt gyakoroljanak nyomást Észak-Koreára.

A koreai nukleáris válság 2002-ben robbant ki, amikor az amerikai vezetés azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy titkos atomprogramot indított a nemzetközi egyezmények ellenére. A válság megoldásáról tartott egyeztetések és találkozók nem hoztak eredményt. A hatoldalú tárgyalások újabb fordulóját a tervek szerint szeptember végéig kellene megtartani, s az eredeti elképzelések arról szóltak, hogy augusztusban szakértői megbeszéléseket tartanak.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK