A KFOR cáfolja az albán fegyverkezést

2004.08.24. 20:38

Cáfolják a koszovói békefenntartó haderő (KFOR) illetékesei a szerb titkosszolgálat állításait, miszerint javában zajlik Koszovóban az albán szélsőségesek felfegyverzése, akik újabb támadásokra készülnek a szerbek ellen.

Horst Pieper KFOR-szóvivő a Kosovalive hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy a KFOR-nak nagyon jó hírszerző hálózata van, s már értesült volna az albán szélsőségesek szándékairól.

Dragomir Asanin, a szerb Biztonsági-információs Ügynökség (BIA) terroristaellenes és szervezett bűnözés elleni osztályának főnöke hétfőn azt állította, hogy az albán szélsőségesek felfegyverkezése folyik Koszovóban, s úgynevezett "mozgó táborokban" már folyik a kiképzésük.

A titkosszolgálati főnök szerint amennyiben a pristinai vezetésnek politikai eszközökkel nem sikerül elérnie a jogkörök átruházását az ENSZ-igazgatásról (UNMIK) a koszovói kormányra, s nem sikerül kivívni a tartomány függetlenségét, a szélsőségesek fegyvert ragadnának, s a koszovói szerbek ellen fordítanák haragjukat.

A BIA információi szerint szeptemberben szociális elégedetlenséget kifejező tömegmegmozdulások várhatók Koszovóban, s tartani lehet attól, hogy a tiltakozások a március közepén kitört erőszakhullámhoz hasonló véres eseményekbe torkolnak.

Pieper szerint a KFOR nincsenek olyan információi, amelyek alátámasztanák Asanin állításait, de amennyiben mindez mégis igaz lenne, a KFOR útját állja az erőszaknak. A március közepén kitört szerbellenes pogromban 19 ember vesztette életét, több mint kilencszázan megsebesültek, több száz szerb és roma otthon, illetve három tucatnyi szerb ortodox szentély égett le.

A hírszerzésére oly büszke KFOR-t teljesen váratlanul érte a példátlan méretű erőszakhullám, a békefenntartók nem tudták megvédeni a megtámadott szerbek lakta településeket, ehelyett kimenekítették az ott lakókat, az üresen maradt házakat pedig a gyújtogatók prédájává váltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK