Kedden késő este a cseh parlament alsó háza bizalmat szavazott Stanislav Gross miniszterelnök új kormányának, amely a 2006. évi választásokig vezetheti az országot.

A 200 képviselőből álló alsóházban 101-99 arányú támogatást kapott a kormány és ezzel véget ért a két hónapja tartó politikai válság, miután az előző kormány júniusban lemondott az Európai Parlamenti választásokon nyújtott gyenge szereplése miatt.

Az új kabinetet ugyanaz a három párt alkotja, mint az előzőt és várhatóan folytatja a mérsékelt költségvetési reformot, aminek a célja az euró bevezetése 2010-ig. Gross kormányát máris ugyanaz a bírálat éri, mint elődjét, miután rendkívüli intézkedések bevezetését helyezte kilátásba abból a célból, hogy csökkentse a nagyra nőtt költségvetési hiányt.

A kommunista párt a javasolt költségvetési csökkentést bírálja, amit túl megrázónak tart, míg az ellenzéki jobboldal szélesebb körű reformcsomagot sürget, beleértve az adók mérséklését és az állami alapok újraelosztásának a visszafogását. A képviselők előtt Gross kedden azt mondta, hogy kormányának fő feladatai között szerepel a 10 százalékos munkanélküliség csökkentése és a korrupció elleni harc.

Az Európai Unióhoz májusban csatlakozott Csehországnak egyebek mellett arra is szüksége van, hogy átalakítsa a csőd közelébe jutott nyugdíj és egészségügyi rendszert.