"Ötcsillagos" menekülttáborba vitték Straw-t Darfúrban

2004.08.24. 17:42

Szakértők szerint "ötcsillagos" menekülttábort látogatott meg a Darfúrban tartózkodó Jack Straw brit külügyminiszter. Straw-t azért a Súk menekülttáborba vitték a szudáni hatóságok, mert ott a többihez képest sokkal jobbak a körülmények.

"Ötcsillagosnak" mondott menekülttáborban tett látogatást szudáni útja során Jack Straw brit külügyminiszter. Jack Straw azért látogatott az országba, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra a darfúri menekültek érdekében. Szakértők szerint Straw-t azért a Súk menekülttáborba vitték a szudáni hatóságok, mert ott a többihez képest sokkal jobbak a körülmények.

A tábor közvetlen közelében repülőtér van, így a menekültek ellátása jobb az átlagosnál. A tábort, ahol 44 000 ember talált menedéket a Darfúrban pusztító milicisták elől, a segélyszervezetektől kapott sátrakból építették. Szakértők szerint a többi táborban nincsenek a súkihoz hasonló vízgyűjtők és az alultáplált gyerekek felerősítésére szolgáló élelmezési központ - írja a BBC News.

Straw a táborban járva elismerte a szudáni kormány erőfeszítéseit a menekültek életkörülményeinek javítására, de arra figyelmeztetett, hogy Kartúm még mindig nem fegyverezte le a Darfúrt rettegésben tartó dzsandzsavíd milicistákat. "Az emberekkel beszélgetve világossá vált, hogy még mindig bizonytalanok: aggódnak, hogy visszatérhetnek e falvaikba, ahonnan ide kellett menekülniük" - összegezte tapasztalatait Straw.

A brit külügyminiszter ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a látott fejlődést megemlíti majd Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak. A nemzetközi közösség augusztus 30-ig szóló ultimátumot adott Szudánnak. Amennyiben a kormány nem fegyverzi le a milicistákat, nem vonja felelősségre az etnikai tisztogatások bűnöseit és nem teszi lehetővé, hogy a menekültek hazatérjenek, akkor akár nemzetközi katonai beavatkozásra számíthat.

Jack Straw szudáni útja során találkozik még Basír elnökkel is, akit megpróbál rávenni: Szudán használja ki az ultimátum lejártáig hátra lévő hat napot és fegyverezze le a milicistákat. Straw korábban már garanciát kapott szudáni kollégájától, Musztafa Opszmán Izmailtól, hogy a brit emberi jogi aktivisták vízumot kapnak majd Darfúrba. Straw programjában szerepel egy találkozó az Afrikai Unió (AU) Szudánban tartózkodó megfigyelőivel is.

Az AU szervezte béketárgyalások a darfúri fekete ellenzékiek és a szudáni kormány között, úgy tűnik, megfeneklettek. A hétfőn Abujában, Nigéria fővárosában kezdődött tárgyalásokon Szudán határozottan visszautasította azt, hogy az AU csapatokat küldjön Darfúrba a dzsandzsavídek lefegyverzésére - tudósít a CNN.

Darfúrban több mint egymillió ember kényszerült menekülttáborokba, miután 2003-ban harcok törtek ki a helyi fekete ellenzékiek és a szudáni hadsereg támogatta arab dzsandzsavíd milicisták között. Kartúm tagadja, hogy támogatta volna a szabályos etnikai tisztogatást végrehajtó milíciákat. A konfliktus során eddig 30-50 000 ember veszítette életét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK