Tojásokkal dobálták meg Schrödert

2004.08.24. 13:50

A német kormány szociális megszorításai miatt tüntetők fogadták Gerhard Schrödert a wittenbergei pályaudvar átadásán. Az elégedetlenkedő tömeg tojásokat vágott a német kancellárhoz.

Tojásokkal dobálták meg Gerhard Schröder német kancellárt kedden Wittenbergében. Schröder a felújított pályaudvar avatására érkezett a brandenburgi városkába, ahol tojásokat dobáló dühös tüntetők fogadták. A tüntetők azt kiáltozták, hogy "munkát akarunk", és "mi vagyunk a nép". Ez utóbbit kiáltozták 1989 őszén Lipcsében is, ahol a rendszeres hétfői demonstrációk siettették a keletnémet rendszer bukását.

Negyedik hete hétfőnként ismét tüntetnek a keletnémet tartományokban, ám a célpont ezúttal a szociáldemokrata-zöld kormány gazdasági-szociális megszorításokat tartalmazó politikája, annak is az a része, amelynek következtében félő, hogy a tartósan munkanélküliek anyagilag a szociális segélyben részesülők szintjére süllyednek. A Schröder-kormány tavaly hirdette meg a német gazdasági versenyképességet javítani hivatott, részben ellenzéki jóváhagyást is élvező reformcsomagját.

Hétfőn 140 német településen voltak tüntetések, a résztvevők számát 70 ezerre becsülték. A demonstrációk súlypontja az ország keleti területén volt.

Brandenburg tartományban szeptember közepén választást tartanak, amelynek kimenetele háromesélyes: győzhetnek a szociáldemokraták, a kereszténydemokraták, de az utóbbi időben megerősödött reformszocialisták is, a volt keletnémet állampártból, a Német Szocialista Egységpártból (NSZEP) kialakult és megreformált Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS). A közvélemény-kutatásokban a PDS kis előnnyel vezet a másik két erő előtt, amelyek jelenleg koalícióban irányítják a Berlint körülvevő tartományt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK