Újabb afrikai menekültek érkeztek Olaszországba

2004.08.24. 11:28

Közel háromszáz ember szorongott azon a 20 méteres bárkán, amelyet kedd hajnalban kísért be az olasz parti őrség egyik naszádja a lampedusai kikötőbe. Tavaly nyár óta a hatóságok adatai szerint tízezer illegális bevándorló érkezett Itáliába, becslések szerint viszont még vagy kétmillióan szeretnének az Európai Unió területére jutni ezen az útvonalon. A menekültek főként a líbiai és a tunéziai partokról indulnak, az olasz kormányfő ezért ezt a problémát is felveti a líbiai elnökkel szerdára tervezett találkozóján.

Csaknem háromszáz - palesztin és bangladesi - illegális bevándorló ért partot keddre virradóra a Szicíliától délre fekvő Lampedusa szigetén: az olasz hatóságok a menekülteket befogadó központban helyezték el az alig 20 méteres bárkán érkezett jövevényeket, köztük 89 gyermeket. Az illegális bevándorlók hajóját az olasz pénzügyőrség naszádjai kísérték be a kikötőbe. A bárkán 275-en utaztak, ami rekordnak számít az egyetlen lélekvesztőn érkezettek számát tekintve.

Tavaly nyár óta közel tízezer afrikai és ázsiai - főként gazdasági - menekült ért partot Olaszországban (csak július utolsó hetében több mint ezren érkeztek). Ugyan az előző szezonhoz képest majdnem a felére csökkent az így érkező illegális bevándorlók száma, az olasz hatóságok szerint legalább kétmillió további afrikai szeretne átkelni a Földközi-tengeren, hogy számára az ígéret földjét jelentő Európai Unió területére jusson. Római belügyi források még csak becsülni sem merik, hogy eddig valójában hányan lelték halálukat a nem éppen veszélytelen tengeri csempészútvonalon.

Róma az afrikai országokkal igyekszik megállapodni az embercsempész-útvonalak felszámolására, így egyebek között közösen járőröznek a tuniszi és líbiai hatóságokkal a tengeren. Az olaszok szerint elsősorban a líbiai partokról érkeznek az illegális bevándorlók. Ezt a problémát fel is veti szerdán Silvio Berlusconi olasz kormányfő, aki Moammer el-Kadhafi líbiai vezetővel találkozik a Szirtben, nem hivatalos megbeszélésük és vacsorájuk alkalmával.

Berlusconi szerdán repül Kadhafi Földközi-tenger partján fekvő szülővárosába, ahol idén februárban már nagyon szívélyes megbeszélést tartott vendéglátójával. Akkor azt ígérte Kadhafinak, hogy segíti Tripoli és Washington kapcsolatainak további normalizálását. A terrorizmus és az illegális bevándorlás elleni küzdelem most is kiemelt témája lesz a két államférfi találkozójának, akárcsak a gazdasági együttműködés: a volt gyarmattartó Olaszország Líbia számára a legfontosabb kereskedelmi partner Európában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK