A szólásszabadság korlátozásával vádolják Szudánt

2004.08.25. 13:00

A szólásszabadság korlátozásával és az ezt megsértők bebörtönzésével vádolja az Amnesty International a szudáni kormányzatot. A jogvédő szervezet szerint csak azért letartóztatnak embereket, mert petíciókat írnak vagy tömegmegmozdulásokat szerveznek. Az AI állítja, a kormányzat ellenőrizte média igyekszik elhallgatni a válságot az állampolgárok elől, az erőszakról beszámoló külföldi jelentéseket pedig Szudán-ellenes összeesküvésnek bélyegzik.

Ahelyett, hogy tenne valamit a darfúri válság ellen, a szudáni kormány inkább megpróbálja befogni a száját azoknak, akik felemelik a szavukat az erőszakos cselekmények miatt - áll az Amnesty International (AI) szerdán kiadott jelentésében. A növekvő nemzetközi ellenállás miatt a kartúmi kormány megpróbálja korlátozni a szólásszabadságot, és ellenőrizni azokat az információkat, amelyek felfedhetnék, hogy vajon eleget tett-e a nemzetközi követeléseknek - állítja a jogvédő szervezet.

"Ahelyett, hogy azokat tartóztatnák le, akik megsértik az emberi jogokat a térségben, a szudáni hatóságok azokat veszik őrizetbe, akik beszélnek az elkövetőkről" - közölte Irene Khan, a jogvédő szervezet főtitkára.

Az AI példaként hozza fel annak a hét embernek az esetét, akiket azt követően tartóztattak le július 15-én és 17-én Abu Deredzsában, hogy információkkal látták el az Afrikai Unió fegyverszünet-ellenőreit. A jelentések szerint azóta fogva tartják őket az Al Fasher-i Nemzetbiztonsági Központban.

Az AI szerint a kormány megpróbálja tudatosan gátolni, hogy a civil társadalom megvitassa a válság okait és lehetséges megoldásait. Embereket tartóztatnak le csak azért, mert petíciókat nyújtottak be, vagy tömegmegmozdulásokat szerveztek, hogy tiltakozzanak a menekültek nem biztonságos lakóhelyeikre való visszahelyezése ellen. A független szudáni sajtót szigorúan ellenőrzik a hatóságok, az állami televízió és rádió pedig egyoldalú képet fest a válságról, Szudán-ellenes összeesküvésnek állítva be a darfúri erőszakról beszámoló külföldi jelentéseket - állítják a jogvédők.

Az AI egy helyi ügyvédet idéz: "A probléma, az információk hiánya a válságról. Az emberek Khartúmban nem tudnak arról, mi is történik Darfúrban. A tévé és a rádió azt mondja, hogy minden rendben van Darfúrban, az emberekhez eljutnak a segélyszállítmányok, és hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják."

A kormányzat a jogvédők szerint azzal is hozzájárul az információk elhallgatásához, hogy a számos kérés ellenére sem ad belépési engedélyt különböző segélyszervezeteknek a darfúri térségbe, többek között az Amnesty Internationalnak sem. Az AI azt követeli, hogy a szudáni kormány függessze fel a szólásszabadságot korlátozó intézkedéseket, és eressze szabadon azokat, akiket eltérő véleményük miatt zártak be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK