Közel száz ember vesztette életét kedd éjjel, amikor pár perces eltéréssel két orosz utasszállító repülőgép is lezuhant. A gépek a moszkvai Domodedovo repülőtérről szálltak fel, az egyik Szocsiba, a másik Volgográdba tartott. Az egyik repülő pilótája állítólag gépeltérítést jelzett a szerencsétlenség előtt, az FSZB jelentése alapján azonban semmilyen nyom nem utal terrorcselekményre.

Pár perces különbséggel két orosz utasszállító is lezuhant kedd éjjel. A gépek 40 perces különbséggel szálltak fel a moszkvai domodedovo repülőtérről, majd közel egy időben éjjel 11 óra tájban eltűntek a radarernyőkről. Először a Volga-Aviaekszpressz légitársaság Volgográdba tartó TU-134-es zuhant le Oroszország déli részén, Tula térségében. A gép fedélzetén 35 utas és 9 főnyi személyzet tartózkodott.

A másik gép - a Szibir légitársaság Tu-154-ese - alig néhány perccel később Rosztov közelében csapódott a fölbe. Ezen a gépen egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan utaztak, a légitársaság szerint a 8 fő személyzet mellett 38, a hatóságok szerint viszont 44 utas volt. A repülőgép a Fekete-tenger partján fekvő Szocsiba tartott.

Az első jelentések szerint az elsőnek lezuhant gép személyzete semmilyen rendkívüli helyzetről nem adott jelentést a katasztrófa előtt. Szemtanúk szerint a gép lezuhanása előtt robbanás hallatszott. A gép roncsait és több áldozat holttestét szerda reggel találták meg Tula közelében.

A másik szerencsétlenség színhelyén erősen felhős volt az ég, a látótávolság ezer méter volt. Ennek a gépnek a pilótája azonban - a meg nem nevezett forrásokra hivatkozó Interfax hírügynökség szerint - gépeltérítést jelzett. Utóbb egy névtelenséget kérő illetékes sima vészjelzésnek nevezte a hívást. Ennek a gépnek a roncsait ugyancsak megtalálták.

Putyin azonnali vizsgálatot rendelt el

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindenre kiterjedő vizsgálatot rendelt el a szerencsétlenül járt orosz utasszállító repülőgépek ügyében. Az orosz elnök jelenleg Szocsiban tölti szabadságát. Sajtótitkára itt közölte újságírókkal, hogy Putyint folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről, s az orosz elnök mindenre kiterjedő vizsgálatot rendelt el. Ezzel egy időben Moszkvában közölték, hogy megszigorították a biztonsági intézkedéseket Oroszország valamennyi repülőterén.

Nincs nyoma terrorcselekménynek

A két gép fekete dobozát már megtalálták, a mentőcsapatoknak azonban nem sikerült túlélőkre bukkanniuk. Bár sokan összefüggésbe hozták a katasztrófát a közelgő csecsen elnökválasztással, a gépek eltérítésével megvádolt csecsen szeparatisták tagadják, hogy közük lenne az akcióhoz. Alátámasztja ezt az FSZB csütörtök déli jelentése, mely szerint nem találtak terrorcselekményre utaló nyomot. A hatóságok most azt vizsgálják, megsértette-e a repülők személyzete a biztonsági előírásokat.     

MTI/[origo]